Statele Unite au acordat sâmbătă o autorizație de urgență vaccinului companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson împotriva COVID-19 pentru persoanele în vârstă de cel puțin 18 ani, a anunțat Agenția americană pentru Medicamente (FDA).

Acest vaccin cu doză unică numit Janssen COVID-19, care poate fi păstrat la temperatura frigiderului, se alătură celor de la Pfizer/BioNTech și Moderna în campania masivă de vaccinare din Statele Unite, unde pandemia a făcut peste 500.000 de morți, notează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

După ce a studiat în detaliu datele testelor clinice, efectuate pe mai mult de 43.000 de persoane, un comitet de experți a recomandat vineri lansarea pe piață a vaccinului companiei americane.

Cel puțin trei milioane de doze din produsul Johnson & Johnson sunt gata pentru a fi distribuite începând de săptămâna viitoare, potrivit guvernului american.

Compania s-a angajat să livreze Statelor Unite 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie.

Cu 600 de milioane de doze comandate în total companiilor Pfizer și Moderna, Statele Unite vor avea deja suficiente vaccinuri până la sfârșitul lunii iulie pentru a imuniza aproape întreaga populație.

Dar adăugarea celor ale lui Johnson & Johnson ar putea mări și mai mult viteza campaniei de vaccinare.

În total, peste 72 de milioane de injecții au fost efectuate până acum în țara cea mai îndurerată de pandemie în termeni absoluți. Vaccinul Johnson & Johnson, a cărui administrare a început deja în Africa de Sud, este un vaccin cu "vector viral".

El utilizează ca suport un alt virus mai puțin virulent, transformat pentru a-i adăuga instrucțiuni genetice de la o parte a virusului responsabil pentru COVID-19. Odată ajuns în celule, se produce o proteină tipică SARS-CoV-2, educând sistemul imunitar să o recunoască.

În cursul testelor clinice, eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor severe de COVID-19 în Statele Unite, potrivit datelor publicate de FDA. Toate regiunile testului clinic combinate, aceasta a fost de 66,1% împotriva formelor moderate ale bolii și, în general, "similare" pentru toate categoriile de populație (vârste, grupuri etnice).

Efectele secundare cele mai frecvent observate au fost durerea la locul injecției, cefaleea, oboseala și durerile musculare.