Președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Adina Vălean, un susținător al încheierii CETA, adoptat, miercuri, în plenul PE la Strasbourg, spune că acesta este cel mai modern și progresist acord de liber schimb pe care UE l-a încheiat.

"Am sprijinit mereu încheierea acestui acord, iar votul de astăzi arată că Parlamentul European rămâne un susținător puternic al comerțului internațional. CETA este cel mai modern și progresist acord de liber schimb și va permite eliminarea a 98% din taxele vamale și crearea unor oportunități economice și investionale extraordinare pentru statele membre UE.”, a declarat Adina Vălean.

Președintele Comisiei de Mediu a reamintit că adoptarea CETA este direct legată de eliminarea vizelor pentru cetătenii români începând cu 1 decembrie, conform angajamentului asumat de autoritătile canadiene.

"CETA asigură protecția serviciilor publice și a dreptului de a reglementa în interes public. Comisia de Mediu a Parlamentului European și-a dat acordul asupra textului final, concluzionând că sunt elemente suficiențe de protecție a mediului, sănătății publice și siguranței alimentare pentru susținerea acestui acord de liber schimb”, a conchis Adina Vălean.

Acordul de Liber Schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA) a fost adoptat, miercuri, 15 Februarie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Acordul a fost votat cu 408 de voturi pentru, 254 împotrivă și 33 abțineri.