În contextul declarațiilor purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, la sediul MAE

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani.

"Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene", se arată în comunicat.

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse. 

Secretarul de stat a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme.

Din acest punct de vedere, Kuzmin a fost informat că documentul programatic este "expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional".

MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens.

+++

Moscova a acuzat joi politicienii de la București că plagiază și nu sunt capabili să gândească independent, după ce noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT vorbește despre comportamentul agresiv al Rusiei.