Variola maimuței este o afecțiune care apare mai ales în vestul și centrul Africii și este provocată de un virus similar cu cel care provoacă variola umană, deși mai blând.

Virusul a fost depistat pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970, iar în ultimul deceniu, cazurile din Africa de Vest au crescut, potrivit Agerpres.

 

Simptomele acestei boli includ febra, durerile de cap și erupțiile cutanate care încep pe față și apoi se răspândesc pe restul corpului. Experții au explicat că transmiterea bolii se face prin contact apropiat și prelungit cu fluidele corporale, picături de transpirație, sau prin purtarea de îmbrăcăminte de la persoana contagiată.

Autoritățile australiene au anunțat vineri că au înregistrat un prim caz de variola maimuței la un călător care s-a întors recent din Marea Britanie, în timp ce un caz probabil de infecție a fost de asemenea identificat, în prezent fiind efectuate teste pentru confirmarea acestuia, informează Reuters.

Un bărbat în vârstă de 30 de ani care a sosit luni la Melbourne a fost depistat cu virusul, a declarat departamentul de sănătate al statului Victoria, în timp ce un caz probabil a fost identificat la Sydney la un bărbat care a călătorit recent în Europa.

Ambii bărbați au prezentat simptome compatibile clinic cu variola maimuței după ce s-au întors în Australia, au precizat responsabili din domeniul sănătății.

"Doar pentru a liniști comunitatea, nu este vorba de același mecanism de răspândire ca la COVID-19 sau la gripă, unde este mai rapid", a declarat reporterilor șefa direcției sanitare din New South Wales, Kerry Chant.

Primele două cazuri confirmate în Canada

Autoritățile sanitare canadiene au confirmat joi noapte primele două cazuri de variola maimuței, ambele în orașul Montreal, și au precizat că alte 20 de cazuri sunt în prezent analizate, relatează EFE.

Agenția de Sănătate Publică din Canada (PHAC) și Ministerul Sănătății din Quebec au informat într-un comunicat că testele realizate de Laboratorul Național de Microbiologie asupra probelor prelevate de la doi pacienți au confirmat primele două cazuri de variola maimuței.

Este prima dată când această boală, provocată de un virus endemic din Africa centrală și occidentală și ale cărei cazuri izolate au fost detectate în trecut în Marea Britanie, SUA, Israel și Singapore, este detectată și în Canada.

PHAC a precizat că lucrează cu alte agenții sanitare pentru a analiza noi cazuri probabile de variola maimuței în țară.

La rândul său, Ministerul Sănătății din Quebec a cifrat la 20 numărul posibil de cazuri care sunt încă cercetate de provincia canadiană.

Miercuri, autoritățile americane au detectat un prim caz de variola maimuței la un adult rezidenți în statul Massachusetts, ce călătorise recent la Montreal.

Joi dimineață, directoarea pentru sănătate publică din Montreal, Mylene Drouin, a dezvăluit că autoritățile medicale au detectat în orașul canadian 17 posibile cazuri de variola maimuței.

Potrivit lui Drouin, faptul că în SUA a fost diagnosticată boala la un pacient ce călătorise în Montreal a alertat autoritățile canadiene cu privire la acest caz.

Cazuri de variola maimuței au mai fost identificate și în alte țări non-endemice în ultimele săptămâni, între care Marea Britanie, Italia, Portugalia, Spania, Suedia.