Germania a primit cererea oficială a Poloniei de a reexporta tancuri Leopard 2 către Ucraina, a anunțat marți ministrul polonez al apărării, în timp ce Varșovia crește presiunea asupra Berlinului pentru a-și da aprobarea, informează Reuters.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricație germană, unul dintre tancurile occidentale utilizate pe scară largă, pentru a o ajuta să pătrundă prin liniile ruse și recaptura teritoriu în acest an, informează Agerpres.

Germania, a cărei aprobare este necesară pentru reexporturile de tancuri Leopard, ezită, temându-se că va determina Moscova să escaladeze conflictul.

"Germanii au primit deja cererea noastră pentru permisiunea de a transfera tancurile Leopard 2 în Ucraina", a scris Mariusz Blaszczak pe Twitter.

"De asemenea, fac apel către partea germană să se alăture coaliției țărilor care sprijină Ucraina cu tancuri Leopard 2", a adăugat el. "Aceasta este cauza noastră comună, deoarece securitatea întregii Europe este în joc!", a mai scris el.

Berlinul a spus că este dispus să acționeze rapid dacă există un consens între acești aliați.

Duminică, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Berlinul nu va sta în calea Poloniei dacă ar face cererea și luni, șeful politicii externe a Uniunii Europene Josep Borrell a spus că Germania nu blochează exportul tancurilor.