Transsexualii pot să ceară și să primească taina botezului și pot fi, de asemenea, nași și martori de căsătorie în biserică, relatează ANSA.

Totodată, homosexualii, care locuiesc cu o altă persoană, pot fi nași, atât timp cât duc "o viață în conformitate cu credința", potrivit indicațiilor care vin de la Dicasterul pentru Doctrina Credinței, condus de cardinalul Victor Manuel Fernandez.

Indicațiile răspund la câteva cerințe care au fost trimise Dicasterului în iulie 2023 de monsenior José Negri, episcop de Santo Amaro în Brazilia, conținând câteva întrebări referitoare la posibila participare la sacramentele botezului și căsătoriei de către persoane transsexuale și homosexuale.

Toate acestea sunt răspunsuri în termeni de drept canonic, dar este de imaginat că vor stârni controverse. Dacă pentru a primi botezul, chiar și intuitiv, este greu de imaginat excluderea de către Biserică a adulților care îl cer, în ceea ce privește figura nașilor la botez și a martorilor de nuntă, adică a persoanelor chemate să-i susțină pe cei interesați de credință, indicațiile Vaticanului sunt poate fără precedent.

Pe de altă parte, argentinianul Fernandez răspunde apelului Papei Francisc – "todos, todos, todos" –, prin care Suveranul Pontif a cerut în repetate rânduri să fie primiți toți credincioșii în Biserică.

Transsexualii și botezul

"Un transsexual, care a suferit și tratament hormonal și intervenție chirurgicală de schimbare a sexului, poate primi botezul, în aceleași condiții ca și ceilalți credincioși, dacă nu sunt situații în care să existe riscul de a genera scandal public sau dezorientare în rândul credincioșilor. În cazul copiilor sau adolescenților cu problematici de natură transsexuală, dacă sunt bine pregătiți și dornici, pot primi taina botezului", este indicația Vaticanului.

O persoană transsexuală poate fi și martor de nuntă sau naș al unei persoane botezate: "În anumite condiții, un transsexual adult care a fost supus la tratament hormonal și la operație de schimbare a sexului, poate fi admis în rolul de naș sau nașă. Nefiind un drept o astfel de sarcină, prudența preoțească cere să nu fie permisă, dacă există riscul de scandal".

Este abordată și problema părinților homosexuali sau a celor care au avut copilul prin mamă surogat.

"Două persoane homo-afective pot figura ca părinți ai unui copil, care trebuie botezat și care a fost adoptat sau obținut prin alte metode precum un uter închiriat?", a întrebat Vaticanul episcopul Braziliei.

Răspunsul Dicasterului pentru Doctrina Credinței: "Pentru ca copilul să fie botezat, trebuie să existe o speranță întemeiată că va fi educat în religia catolică".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA