Nicolás Maduro, președintele Venezuelei, care denunță criza energetică creată de sancțiunile "iraționanle" luate contra Rusiei, precizează că e "dispusă să aprovizioneze, în mod stabil și sigur, piața economică a petrolului și gazului.

Venezuela în ajutorul economiei mondiale? La un eveniment organizat miercuri, în cadrul vizitei la Caracas a lui Haitham al-Ghais, secretar general al OPEP, Nicolás Maduro, președintele Venezuelei, a declarat că țara sa este "gata și dispusă să-și îndeplinească rolul și să aprovizioneze, stabil și sigur, piața petrolului și gazului de care economia mondială are nevoie", notează publicația franceză La Tribune.

Nicolás Maduro a afirmat că guvernul lui și-a "redresat" industria petrolieră, a cărei producție atinsese niveluri istoric scăzute după ani de lipsă de investiții și de lipsă de întreținere. Astăzi, ea este de circa 700.000 de barili pe zi, față de 2,3 milioane de barili pe zi în 2002.

"Peste 50 de proiecte de gaz de prim ordin"

Nicolás Maduro a cerut un preț corect, echilibrat" de 100 de dolari barilul și și-a reiterat apelul către companiile petroliere străine să producă în Venezuela: "Noi suntem gata (...) să creștem producția de petrol treptat și accelerat, să extindem și să creștem producția de produse rafinate".

El a adăugat: "Venezuela are peste 50 de proiecte de gaz de prim ordin, cu studii seismice realizate și cu toate garanțiile legale pentru ca investitorii internaționali să vină să producă gaz în Venezuela și să-l ducă pe piețele internaționale".

Președintele chavist a condamnat "criza energetică" generată de sancțiunile împotriva Rusiei pe care le-a calificat drept "iraționale, nejustificate și ilogice".

Companiile franceze sunt "invitate" să vină sa producă petrol și gaz

Această ieșire este cu atât mai oportunistă cu cât negocierile nucleare cu Iranul, potrivit diplomației europene, sunt "în impas" și că deci nu se pune problema ridicării sancțiunilor contra țării și să se importe gaz și petrol.

La sfârșitul lui iunie deja, Nicolás Maduro invita companiile franceze să vină în țara sa. "Președinte Macron! Venezuela este gata să primească toate companiile franceze care ar vrea să vină să producă petrol și gaz", lansa președintele venezuelean la televiziunea publică.

În marja summitului G7 de la Elmau în Germania, președinția franceză vorbise despre "resurse aflate în altă parte pe care trebuie să mergem să le explorăm", referindu-se la producțiile din Iran și Venezueala, estimând că "petrolul venezuelean trebuie să poată fi repus pe piață".

Sursa: RADOR