Președintele Venezuelei Nicolás Maduro susține că a ieșit învingător în urma ”tentativei de lovitură de stat” orchestrată de liderul Opoziției Juan Guaidó.

Confruntări violente au avut loc marţi între susţinătorii Opoziţiei venezuelene şi forţele de ordine, în urma cărora peste 100 de persoane au fost rănite. În timp ce președintele Nicolas Maduro spune că a dejucat tentativa ''lovitura de stat'' a lui Juan Guaido, liderul Opoziției autoproclamat președinte și recunoscut de mai multe țări, a anunţat lansarea ''Operaţiunii Libertate'' pentru a-l înlătura definitiv de la putere pe Maduro.

Preşedintele venezuelan a apărut marţi noapte la postul naţional de televiziune împreună cu ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, după ce Opoziţia a lansat un apel la revoltă militară.

Mai mulți militari i s-au alăturat lui Guaido, dar nu e clar. Guvernul lui Maduro afirmă că ar fi vorba de doar câteva zeci. Un grup de soldaţi venezueleni a cerut marţi azil la Ambasada Braziliei la Caracas.

Juan Guaido le-a cerut compatrioţilor săi să se pregătească miercuri pentru ''faza finală'' a planului de înlăturare a lui Nicolas Maduro:."Începem faza finală şi vom avea o prezenţă puternică pe străzi până ce uzurparea va lua sfârşit", a scris el pe Twitter.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat la CCN că Nicolas Maduro era pregătit marţi dimineaţă să plece spre Cuba, dar a fost sfătuit de Rusia să renunţe.