Președintele Venezuelei Nicolás Maduro susține că a ieșit învingător în urma ”tentativei de lovitură de stat” orchestrată de liderul Opoziției Juan Guaidó.

Confruntări violente au avut loc marți între susținătorii Opoziției venezuelene și forțele de ordine, în urma cărora peste 100 de persoane au fost rănite. În timp ce președintele Nicolas Maduro spune că a dejucat tentativa ''lovitura de stat'' a lui Juan Guaido, liderul Opoziției autoproclamat președinte și recunoscut de mai multe țări, a anunțat lansarea ''Operațiunii Libertate'' pentru a-l înlătura definitiv de la putere pe Maduro.

Președintele venezuelan a apărut marți noapte la postul național de televiziune împreună cu ministrul Apărării, generalul Vladimir Padrino, după ce Opoziția a lansat un apel la revoltă militară.

Mai mulți militari i s-au alăturat lui Guaido, dar nu e clar. Guvernul lui Maduro afirmă că ar fi vorba de doar câteva zeci. Un grup de soldați venezueleni a cerut marți azil la Ambasada Braziliei la Caracas.

Juan Guaido le-a cerut compatrioților săi să se pregătească miercuri pentru ''faza finală'' a planului de înlăturare a lui Nicolas Maduro:."Începem faza finală și vom avea o prezență puternică pe străzi până ce uzurparea va lua sfârșit", a scris el pe Twitter.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat la CCN că Nicolas Maduro era pregătit marți dimineață să plece spre Cuba, dar a fost sfătuit de Rusia să renunțe.