Partidul Socialist Unit al Venezuelei (PSUV), de guvernământ, al președintelui Nicolas Maduro a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile regionale de duminică.

Potrivit anunțului oficial al Consiliului Național Electoral (CNE), puterea a câștigat 20 din 23 de posturi de guvernator și primăria din Caracas, în fața unei opoziții divizate, ce participa pentru prima dată la un scrutin după 2017, când a boicotat alegerile prezidențiale și legislative, informează AFP, preluată de Agerpres.

Rata de participare a fost de 41,8%, cu 8,1 milioane de votanți, potrivit rezultatelor oficiale provizorii după numărarea a 90,21% din voturi.

Opoziția a câștigat trei state federale: insula Nueva Esparta, Cojedes și mai ales Zulia, statul petrolier cel mai populat, a cărui capitală este Maracaido, al doilea oraș din Venezuela.

"Frumos triumf, frumoasă victorie, frumoasă recoltă, produs al muncii", și-a exprimat satisfacția Maduro, vorbind despre "rezultate zdrobitoare".

În Chile, doi candidați la capete opuse ale spectrului politic, José Antonio Kast pentru extremă dreapta și Gabriel Boric pentru stânga, au obținut 28,42% din voturi, respectiv, 24,9%, în primul tur al alegerilor prezidențiale din Chile, notează AFP.

José Antonio Kast este fost deputat și avocat în vârstă de 55 de ani, iar Gabriel Boric (35 de ani) e fost lider studențesc și deputat.

Amândoi au fost văzuți ca ousideri, situându-se în afara coalițiilor de dreapta și de centru-stânga care au condus țara de la sfârșitul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).