Guy Verhofstadt, negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, este cunoscut pentru pozițiile sale foarte critice la adresa negociatorilor britanici.

Uniunea Europeană și Marea Britanie trebuie să rezolve rapid probleme majore în negocierile privind Brexit, precum drepturile cetățenilor și „factura divorțului” dintre Londra și blocul comunitar, dar există mari șanse să se ajungă la un acord, a spus Verhofstadt, într-un interviu publicat joi de cotidianul german Handelsblatt.

„Obiectivul nostru este de a încheia negocierile cu un acord. Și de fapt nu sunt atât de pesimist legat de acest lucru”, a spus europarlamentarul belgian, liderul grupului ALDE din Parlamentul European.

În urmă cu o săptămână, Guy Verhofstadt estima că garanțiile oferite de Londra privind statutul post-Brexit al cetățenilor europeni de pe teritoriul britanic sunt insuficiente, amintește Agerpres. La 7 noiembrie, guvernul britanic a anunțat că majoritatea cetățenilor UE-27 care trăiesc în prezent în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în țară după finalizarea Brexitului, în martie 2019.

De altfel, în ultimele luni, Verhofstadt a criticat în repetate rânduri pozițiile adoptate de partea britanică în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE în privința principalelor trei teme aflate în dezbatere: drepturilor cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie, granița din Irlanda și factura divorțului.