Verzii germani și liberalii din FDP, două partide mici care dețin cheia unei majorități parlamentare după alegerile din septembrie, au anunțat că preferă să lanseze discuții despre o potențială coaliție cu SPD, dar nu exclud negocieri și cu CDU/CSU.

Primele discuții urmează să aibă loc joi, 7 octombrie.

Verzii au anunțat că le-au propus liberalilor să înceapă negocieri formale pentru o coaliție guvernamentală în trei cu social-democrații, care au ocupat primul loc la alegerile generale din 26 septembrie, cu o diferență foarte mică în fața CDU/CSU, notează EURACTIV.

După o serie de discuții bilaterale preliminare între Verzi și FDP, întâlnirea de mâine e prima în trei. 

La scurt timp după anunțul ei, liderul FDP, Christian Lindner, a precizat că formațiunea sa a acceptat propunerea ecologiștilor, adăugând că s-a coordonat deja cu candidatul SPD pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, în privința stabilirii primelor discuții pentru dimineața zilei de joi. 

După scrutin, Verzii și FDP au fost primele partide care s-au întâlnit și și-au coordonat strategiile. Deși cele două partide s-au clasat în urma SPD și a CDU/CSU, ele sunt esențiale pentru formarea unei coaliții majoritare. 

Prin decizia lor, Verzii și FDP îi acordă prioritate lui Scholz pentru a conduce o așa-numită coaliție „Ampel” (semafor), preferându-l lui Armin Laschet, candidatul CDU pentru a-i succeda Angelei Merkel în postul de cancelar.

Ambele partide au precizat însă că o coaliție cu conservatorii nu este exclusă momentan.

În weekend, partidele s-au reunit în diferite combinații bilaterale pentru discuții confidențiale cu privire la potențiale variante de coaliție. Cu toate acestea, membrii echipei de negociere a conservatorilor ar fi divulgat de mai multe ori informații către presă, provocând iritarea partenerilor de discuții.

Mai mult, membri importanți ai CDU și-au exprimat public îndoielile cu privire la faptul că Uniunea Creștin-Democrată ar trebui să obțină postul de cancelar.

Între timp, Verzii au recunoscut în mod deschis că opțiunea lor preferată este o coaliție „Ampel” (semafor) cu SPD și cu FDP. Copreședintele partidului, Robert Habeck, a declarat că discuțiile purtate în weekend au arătat că această alianță are cel mai mare potențial pentru poziții comune, în special în ceea ce privește politica socială.

Habeck a subliniat însă că o coaliție condusă de SPD nu este ”în niciun caz o înțelegere deja încheiată”, întrucât multe probleme nu au fost încă discutate în detaliu.

Faptul că Verzii acordă prioritate discuțiilor cu SPD nu înseamnă o „respingere totală” a CDU/CSU, a explicat el, deoarece conservatorii s-au arătat gata să facă compromisuri, inclusiv în ceea ce privește schimbările climatice.

Potrivit lui Habeck, ecologiștii și conservatorii au în continuare viziuni diferite în chestiuni pentru politicile sociale și integrarea europeană.