Vicecancelarul austriac pune sub semnul întrebării libera circulație a persoanelor în UE
Vicecancelarul Austriei solicită reformarea legislației europene care permite cetățenilor UE să poată locui și lucra în orice stat membru doresc. Libera circulație a persoanelor are și consecințe negative, susține Heinz-Christian Strache.
Libera circulație a persoanelor este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene și pieței unice europene - împreună cu libera circulație a mărfurilor, capitalului și serviciilor. Ea oferă fiecărui cetățean al UE dreptul de a-și alege locul de reședință și de a lucra în orice stat membru al Uniunii. Vicecancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, consideră că acest drept fundamental al cetățenilor europeni e depășit în forma actuală, scrie Spiegel Online.
Strache, lider al FPÖ, partid de extremă-dreapta, membru al coaliției guvermantale, spune că libera circulație are și consecințe negative. El a explicat marți seara, la Viena, că există oameni, ”bine calificați și care câștigă bine, forțați să intre în șomaj ca urmare a faptului să sunt înlocuiți de muncitori mai ieftini”.
Potrivit lui Strache, nu este bine pentru dezvoltarea europeană ca est-europenii bine educați și bine pregătiți să plece în Europa de Vest. Prin urmare, obiectivul trebuie să fie "de a găsi cel puțin parțial soluții de reglementare, în interesul tuturor".
Austria reduce asistența socială pentru străini
Coaliția guvernamentală din Austria, formată din Partidul Popular Austriac (ÖVP) al cancelarului Sebastian Kurz, și Partidului Libertății (FPÖ), a spus clar încă de la preluarea guvernării că dorește să reducă în mod semnificativ numărul străinilor din țară și să facă Austria mai puțin atractivă pentru migranți.
Recent, Guvernul de la Viena a anunțat că străinii vor accesa mai greu beneficiile acodate de statul austriac. De exemplu, vor primi mai puțini bani cei care nu cunosc suficient de bine limba germană.
O altă propunere controversată a fost la începutul lunii mai. Guvernul austriac a decis să reducă sau să crească alocațiile acordate europenilor care lucrează în această țară la nivelul celor din statul în care trăiesc copiii acestora.
Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament pentru a intra în vigoare.
Autoritățile de la Viena au decis să coreleze nivelul alocațiilor pentru copii cu nivelul de trai din țara în care aceștia locuiesc, astfel că belgienii care muncesc în Austria ar urma să primească alocații ceva mai mari pentru copiii lor care au rămas în Belgia: de la 172,4 euro la 175,5 euro. Un copil din Grecia va primi mai puțini bani - 136,54 euro, iar unul din Ungaria - 93,61 euro. Și alocațiile pentru copiii români urmează să fie mai mici decât în prezent - circa 74 de euro.
Austria va prelua în partea a doua a acestui an Președinția Consiliului UE.
Background
Libera circulație a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Ulterior, legislația secundară a UE și jurisprudența Curții de Justiție au dezvoltat acest principiu, în baza căruia cetățenii UE au dreptul:
- să-și caute un loc de muncă într-o altă țară din UE
- să lucreze în țara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă
- să locuiască în țara respectivă în acest scop
- să rămână în țara respectivă după expirarea perioadei de angajare
- să beneficieze de același tratament ca și cetățenii țării respective în ceea ce privește accesul la piața muncii, condițiile de muncă și toate celelalte avantaje sociale și fiscale.
Comentarii