Vicepremierul Veysi Kaynak a declarat, la Constanța, că absolvenților școlilor Gulen din țările unde acestea funcționează nu le vor fi recunoscute diplomele în Turcia. Clericul aflat în SUA transformă oameni de prestigiu în zombi, a mai susținut el.

''În vizitele pe care le-am efectuat în diverse țări, noi nu am avut nicio pretenție specifică legată de aceste școli, am informat așa cum vă informăm la nivel general. Aș dori să menționez că aceste școli, din păcate, sunt capabile să dăuneze țărilor în care există, țărilor noastre prietene și aliate, și mă simt nevoit să avertizez în acest sens”, a afirmat, joi, oficialul turc, aflat într-o vizită în România.

El a anunțat că Guvernul de la Ankara a decis, săptămâna trecută, să nu recunoască diplomele celor care studiază la școlile Gulen din afara Turciei. Totodată, diplomele profesorilor care predau în aceste școli au fost anulate''.

Referitor la imamul Fethullah Gulen, pe care președintele Recep Erdogan îl consideră responsabil de puciul eșuat din 15 iulie, oficialul a susținut că reușește să controleze oameni de prestigiu.

 

"Este încă foarte influent, reușește să controleze oameni de prestigiu precum generali, academicieni sau oameni religioși. Pot spune că aceștia au fost transformați oarecum în niște zombi și duc la îndeplinire toate ordinele acestuia fără să își pună semne de întrebare",

a spus vicepremierul, potrivit Agerpres.

El a dat asigurări cu autoritățile turce nu se amestecă în treburile interne ale niciunei țări, dar a a simțit "nevoia prietenească” să avertizeze "pe oamenii unei țări prietene și aliate” despre "cât de riscantă” este această organizație care activează în peste 160 de țări.

"Organizația menționată are și în România diverse fundații sau asociații, în întrevederile pe care le-am avut astăzi am menționat și acest lucru. (...) Pentru că democrația — statul nostru a fost oarecum atacat în mod direct, dorim doar să avertizăm să nu se întâmple același lucru și cu statele noastre prietene'', a mai afirmat viceprim-ministrul Veysi Kaynak, adăugând că în unele țări, inclusiv în România, elevii școlilor Gulen au fost transferați la alte unități de învățământ.

El a mai spus că starea de urgență instituită în Turcia urmărește curățarea sistemului de membrii organizației lui Gulen.

În cadrul vizitei în România, Veysi Kaynak a avut o întâlnire și cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu. În ceea ce privește situația instituțiilor de învățământ Lumina, ministrul Comănescu a reiterat faptul că "toate instituțiile de învățământ din România activează în conformitate cu legislația românească în vigoare”, potrivit unui comunicat MAE.

Organizația "Lumina" acuză presiuni

Nu este prima dată când oficiali turci critică activitatea instituțiilor de învățământ "Lumina”.

Aflat în vizită oficială în România în luna august, Lutfi Elvan, ministrul turc al Dezvoltării, a lansat avertismente privind școlile FETO, despre care a spus că investesc sume mari în copiii pe care îi racolează încă de la vârsta de cinci ani, ca apoi, după absolvire, să-i plaseze în funcții publice.

"Vă privim ca pe niște prieteni și vă spun cu toată sinceritatea să aveți mare grijă cu școlile organizației teroriste FETO. Este posibil să se întâmple peste o vreme și aici ce s-a întâmplat în Turcia", a spus Lutfi Elvan, citat de News.ro.

La puțin timp după puci, ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, a declarat, la Realitatea TV, că Fethullah Gulen are "două fețe".

 

"Una încearcă să arate că protejează școlile, inclusiv în România - au 11 școli în România - au organizații umanitare. De asemenea, când vorbește pentru presa străină transmite mesaje de prietenie, toleranță etc. Dar partea întunecată a sa... el vorbește în limba turcă și întotdeauna își îndeamnă suporterii să fie clandestini, să se ascundă, să aștepte momentul potrivit și atunci să ajungă la cârma instituțiilor. În ultimii doi ani am văzut această față urâtă a sa",

a afirmat diplomatul. 

El a susținut că grupul lui Gulen "este ca Illuminati", acționând din umbră. 

De partea cealaltă, peprezentanții instituțiilor de învățământ "Lumina” au precizat, pe 18 august, că atât ministrul turc al Dezvoltării, cât și ambasadorul Turciei la București au făcut declarații care reprezintă amenințări și presiuni la adresa unor instituții de învățământ românești ce contribuie an de an la prestigiul României în lume.

Aceștia au susținut că au existat abuzuri și presiuni exercitate de autoritățile turce și asupra părinților elevilor școlilor "Lumina", dar și față de afacerile acestora, în condițiile în care instituțiile de învățământ funcționează legal în România. 

În plus, ei au dezvăluit că există o listă întocmită de reprezentanții ai statului turc în România cu firmele care au sponsorizat în mod legal diferite activități culturale sau educaționale desfășurate de "Lumina”, lucru care reprezintă, de asemenea, un abuz și o încercare de presiune asupra unor companii care funcționează legal în România. 

De asemenea, reprezentanții "Lumina" au afirmat - informație negată de Ambasada Turciei - că angajații instituției și familiile lor sunt discriminați de Consulatul turc de la București, refuzându-li-se serviciile consulare.