Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a avertizat sâmbătă că forțele NATO în Europa de Est vor fi întărite și mai mult dacă Rusia va ataca Ucraina, și a prevenit Moscova că se expune unor sancțiuni economice „severe și rapide”, transmite Agerpres.

„Frontierele naționale nu ar trebui modificate prin forță”, a declarat Kamala Harris într-un discurs în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.

„Pot afirma cu certitudine absolută că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor impune costuri economice semnificative, fără precedent”, a afirmat ea.

„Am pregătit măsuri economice care vor fi rapide, severe și unite. Vom ținti instituții financiare și industrii cheie ale Rusiei”, a adăugat vicepreședinta SUA.

„Nu ne vom opri la măsuri economice. Ne vom întări și mai mult aliații din NATO pe flancul estic”, a continuat ea.

„Rusia continuă să se declare pregătită să negocieze. Însă în același timp, ea reduce calea diplomației”, a acuzat vicepreședinta SUA, subliniind că „acțiunile (Rusiei) pur și simplu nu corespund declarațiilor”.

În același discurs, Kamala Harris a amintit că Statele Unite au desfășurat deja în jur de 6.000 de militari suplimentari în România, Polonia și Germania.

Forțele noastre „nu vor fi desfășurate pentru a lupta în Ucraina”, care nu este membră a Alianței atlantice, dar „vor apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO”, a mai afirmat vicepreședinta americană.