Cemil Candas, viceprimarul cartierului Sisli din Istanbul a fost împușcat luni în cap de un necunoscut. Oficialul a fost internat în spital, starea sa fiind gravă.

22:00 Președintele Recep Erdogan a declarat că orice decizie cu privire la pedeapsa capitală va trebui să fie adoptată de către Parlament, iar el va aproba respectiva decizie, indiferent care va fi aceasta. 

18:10 Premierul turc Binali Yildirim a accentuat luni presiunea asupra Washingtonului pentru a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și acuzat de Ankara că s-ar afla la originea tentativei de puci eșuate din noaptea de vineri spre sâmbătă.

18:00 Turcia suspendă concediul anual pentru peste 3 milioane de funcționari publici, anunță premierul turc Binali Yildirim. În plus, funcționarii publici aflați deja în concediu vor trebui să revină la serviciu cât mai rapid posibil.

17:50 Într-o convorbire telefonică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a asigurat pe președintele turc, Recep Erdogan, de sprijinul său. Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a precizat că "într-un stat NATO nu poate fi loc de lovituri de stat militare".

17:40  John Bass, ambasadorul SUA în Turcia, a declarat că afirmațiile unor oficiali turci, potrivit cărora Washingtonul ar fi sprijinit lovitura de stat, sunt "categoric neadevărate" și a avertizat că astfel de speculații pot afecta relațiile între statele membre NATO. 

17:28 Aproape 9.000 de angajați ai statului au fost concediați în întreaga țară. Cei mai mulți - 8.700 - erau angajați ai Ministerului de Interne, restul - funcționari, guvernatori și consilieri juridici. 

17:26 France Presse anunță percheziții la baza aeriană Incirlik, folosită de SUA pentru raidurile aeriene împotriva ISIS în Siria. 

Autoritățile au arestat deja un general al forțelor aeriene care activa la Incirlik, acesta fiind bănuit de participare la puci. 

***

Cartierul Sisli este condus de Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune de opoziție, scrie The Telegrah.

Atacatorul a intrat în biroul viceprimarului și a deschis focul.

CHP dar și celelalte partide din opoziție au criticat tentativa de lovitură de stat.

Deși autoritățile turce susțin că situația este sub control, în Istanbul a fost instituită din nou starea de urgență. 

Poliția din Istanbul a primit și întăriri consistente, pentru a contracara eventuale acțiuni al susținătorilor puciului, după ce duminică seara și în cursul nopții au avut loc ciocniri armate între participanții la tentativa de lovitură de stat militară și autorități.