Burkina Faso, Mali și Niger părăsesc Comunitatea Economică a Africii de Vest (ECOWAS). ''Este victoria lui Putin în Sahel'', scrie Il Fatto Quotidiano.

Burkina Faso, Mali și Niger au anunțat abandonarea Comunității Economice a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), o organizație regională înființată în 1975, care are ca obiectiv principal promovarea, prin crearea unui bloc comercial unic, integrării între membri și atingerea autosuficienței economice a statelor membre.

În realitate, organizația are și prerogative în domeniul securității și stabilității regionale întrucât membrii săi se angajează să garanteze neagresiunea reciprocă, soluționarea pașnică a disputelor și promovarea operațiunilor de menținere a păcii.

Într-o declarație raportată de BBC, cele trei state, au spus că ECOWAS ''se află sub influența unor puteri străine, și-a trădat principiile fondatoare și constituie o amenințare pentru membrii săi'', adăugând că nu i-a ajutat să facă față insurecțiilor jihadiste care le-au devastat respectivele teritorii.

În realitate, relațiile cu ECOWAS au fost deja destul de tensionate în urma loviturilor de stat militare care au avut loc în cele trei națiuni între 2020 și 2023 și care au deterninat organizația să ceară revenirea la putere a guvernelor conduse de civili.

Burkina Faso, Mali și Niger fuseseră deja suspendate din ECOWAS, care amenințase cu intervenția militară împotriva lor, și formaseră o alianță tripartită în septembrie 2023. În fundal, mai era, apoi, distanțarea față de fosta putere colonialistă franceză și o apropiere progresivă de Rusia lui Vladimir Putin.

Liderii militari ai celor trei națiuni, care se luptă să țină sub control insurecțiile jihadiste legate de Statul Islamic și al-Qaeda, au anunțat că înainte de organizarea alegerilor vor să restabilească securitatea internă.

Marco Diliddo, director și analist responsabil cu biroul Africa și Rusia și Caucaz la Centrul de Studii Internaționale (Cesi), explică pentru Il Fatto Quotidiano că ''primul obiectiv al celor trei guverne golpiste, nerecunoscute la nivel internațional și care nu pot vorbi cu organizația regională, este găsirea de parteneriate'', adică ''interlocutori cu care să poată continua să facă afaceri și să aibă raporturi care legitimează, prin relații bilaterale, junta militară''.

Diliddo a clarificat modul în care ''Rusia a exploatat o situație în care Occidentul, Europa, și-a pierdut din influență și relațiile cu multe țări africane sunt la cote minime istorice” și ''a intervenit cu obișnuita sa diplomație a contraatacului, cu un model care este mult inferior celui european în ceea ce privește ajutoarele, donațiile și schimburile comerciale, dar care este foarte eficient în garantarea exporturilor de minerale, a exporturilor de arme și protecția acestor puciști''.

Potrivit lui Diliddo, aceste relații apropiate de Rusia ar trebui să rămână neschimbate în viitorul apropiat. De altfel, analistul spune că, "exceptând cazul în care se creează fronturi rebele interne, nu văd, în prezent, elemente care să pună în dificultate influența rusă și chineză''.

Zona Sahelului este una dintre cele mai bogate din lume datorită prezenței resurselor energetice, cum ar fi petrolul, și a resurselor minerale, cum ar fi aurul și uraniul. Mali este al treilea producător de aur din Africa, iar Ministerul Minelor, potrivit celor raportate de agenția turcă Anadolou, a anunțat că țara are, printre altele, 2 milioane de tone de minereu de fier, 5 mii de tone de uraniu, 20 de milioane de tone de mangan și 4 milioane de tone de litiu.

Nigerul, pe de altă parte, este principalul furnizor mondial de uraniu și are alte resurse precum aurul, petrolul și cărbunele, în timp ce Burkina Faso are bogății minerale, de la aur la diamante, inclusiv zinc și mangan. Cele trei națiuni ale Sahelului au așadar o importanță semnificativă din punct de vedere comercial dar și un rol de lider în domeniul migrației.

De aici pleacă un anumit număr de migranți care ajung în Europa. Problema constă însă în faptul că influența Moscovei este în creștere și din punct de vedere al cooperării și al sprijinului militar, fapt devenit și mai evident după decizia luată de Mali de a se debarasa de trupele franceze prezente la fața locului și de a beneficia de sprijinul grupului Wagner.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA