22 persoane au fost rănite și 3 au murit în urma unui atentat în centrul Vienei. Unul dintre autori, simpatizant ISIS, a fost ucis, iar locuința sa percheziționată, relatează presa austriacă.

UPDATE

19:00 Dmitri Liubinskii, ambasadorul Rusiei la Viena, a declarat unui post rus de televiziune că printre persoanele arestate de către autoritățile austriece se află și suspecți originari din regiunea Caucazului de Nord (Rusia).  

18:00 Karl Nehammer susține că tânărul a reușit să ”înșele” programul de deradicalizare și astfel a fost eliberat anticipat. ”În pofida tuturor semnelor exterioare care arătau că se va integra în societate, atacantul a făcut aparent exact opusul”, a mai spus el.  

16:30 Ministrul de interne, Karl Nehammer, a declarat că poliția austriacă a efectuat 14 arestări în legătură cu atacurile teroriste de luni seară.

El a precizat că bilanțul atacului se ridică la patru morți, plus atacatorul, și 22 de răniți. Polițistul care a fost rănit grav în timpul atacului se află în stare stabilă.

15:00 "Nu vom permite niciodată ca ura să câștige teren ... Trebuie să fim conștienți că acesta nu este un conflict între creștini și musulmani sau între austrieci și migranți", a declarat cancelarul Sebastian Kurz. El a promis că Austria își va apăra democrația, drepturile fundamentale și stilul său liberal de viață.

13:55 Guvernul a declarat trei zile de doliu național, de marți până joi.

13:30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile teroriste din Austria și Afganistan, în ambele fiind vorba de atacatori ce au legături cu gruparea jihadistă. Cel puțin 35 persoane au fost ucise luni într-un atac asupra Universității din Kabul.

13:00 Lanțul de magazine Billa anunță că-și retrage toate reclamele din tabloidele Oe24.at și Krone.at, care au difuzat online imagini video cu atacatorul care împușca civili în centrul Vienei, relatează Der Standard.

12:38 Bărbatul ucis are 20 de ani și este originar din Macedonia de Nord, având dublă cetățenie, a precizat pentru agenția de presă  ministrul de interne Karl Nehammer. El se afla în evidența autorităților austriece după ce a vrut să plece în Siria, să se alăture ISIS. Potrivit Spiegel Online, el a reușit să ajungă până în Turcia, unde a fost prins de poliție.

Pe 25 aprilie anul trecut, a fost condamnat la închisoare pentru 22 de luni, dar a fost eliberat mai devreme, pe 5 decembrie.

+++

Atentatul, calificat drept terorist de către autoritățile austriece, a avut loc luni seara, în jurul orei locale 20:00 (21:00, ora României), în apropierea unei sinagogi din centrul capitalei Austriei. Atacul a fost coordonat, iar autorii au vizat mai multe ținte din Viena. Mai multe imagini din timpul atacului au apărut pe rețelele de socializare, iar un martor a declarat presei că a văzut "o persoană care alerga cu o armă automată și trăgea sălbatic". 

Trei persoane au fost ucise și 15 rănite. Acestea sunt internate, 7 fiind în stare gravă.

Unul dintre atacatori, simpatizat ISIS, a fost ucis de forțele de ordine, iar locuința sa a fost percheziționată. Potrivit Reuters, mai mulți complici sunt în libertate. Membrii forțelor speciale sunt pe urma  lor, a precizat ministrul austriac de interne Karl Nehammer.

El i-a sfătuit pe vienezi să nu părăsească locuințele până la noi ordine. 

”În prezent trăim momente dificile pentru republica noastră. Aș dori să mulțumesc tuturor forțelor de urgență care își riscă viața pentru siguranța noastră, mai ales astăzi. Poliția noastră va lua măsuri decisive împotriva autorilor acestui atac terorist respingător", a reacționat pe Twitter premierul Sebastian Kurz.