Guvernul austriac a decis miercuri să reducă alocațiile acordate europenilor care lucrează în această țară la nivelul celor din statul în care trăiesc copiii acestora, relatează Die Presse. Există și cazuri în care alocațiile cresc.

Proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament pentru a intra în vigoare.

Autoritățile de la Viena au decis să coreleze nivelul alocațiilor pentru copii cu nivelul de trai din țara în care aceștia locuiesc, astfel că belgienii care muncesc în Austria ar urma să primească alocații ceva mai mari pentru copiii lor care au rămas în Belgia: de la 172,4 euro la 175,5 euro. Un copil din Grecia va primi mai puțini bani - 136,54 euro, iar unul din Ungaria - 93,61 euro. 

În prezent, Viena dă anual alocații în valoare de circa 273 de milioane de euro pentru copii cetățenilor europeni care muncesc în Austria.

Ministrul Juliane Bogner-Strauß estimează că Austria ar economisi anual în jur de 100 de milioane de euro.  

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a calificat drept "incorectă și necinstită" față de unguri decizia Guvernului austriac, relatează MTI, preluată de Agerpres.

Szijjarto a insistat că, în condițiile în care ungurii care lucrează în Austria își plătesc taxele și contribuțiile, este inacceptabil să beneficieze de alocații familiale mai mici decât austriecii care sunt impozitați la fel.

Comisia Europeană a transmis că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci.

39.000 de copii unguri vor fi afectați de această măsură.