Prim-ministrul ungar a fost admonestat de Ucraina după ce a purtat un fular de prost gust, potrivit vecinilor Ungariei.

Viktor Orban a cerut marți să nu se amestece fotbalul și politica, după ce a creat o controversă purtând o eșarfă de suporter pe care era reprezentată Ungaria în frontierele sale de dinaintea primului război mondial, scrie La Libre Belgique.

"Fotbalul nu este politică, să nu vedem ce nu este", a scris prim-ministrul naționalist pe Facebook. "Echipa națională a Ungariei este a tuturor ungurilor, oriunde ar trăi".

Pe când asista la un meci al echipei naționale a Ungariei contra Greciei, duminică, Viktor Orban a purtat o eșarfă pe care era reprezentată o hartă a Ungariei cuprinzând teritorii care sunt acum ucrainene, românești, croate, austriece, sîrbe și slovace.

Ucraina, care vorbește despre o "promovare a ideilor revizioniste", îl va convoca pe ambasadorul ungar la Kiev, pentru a-l informa că "acțiunea lui Viktor Orban este inacceptabilă", potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului afacerilor externe.

"Așteptăm scuze oficiale din partea ungară și o respingere a atentatelor la integritatea teritorială a Ungariei", a adăugat el.

Ministerul român al afacerilor externe și-a exprimat dezaprobarea față de un "gest revizionist", "împotriva curentului realităților".

De la revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban repune în discuție cu regularitate legitimitatea tratatului de la Trianon, semnat între Ungaria și câștigătorii din primul război mondial.

Parafat în 1920 de delegație ungară, apoi ratificat de Parlamentul ungar și de regentul Ungariei, tratatul a dat independență unor popoare anterior dominate de Budapesta și monarhia austro-ungară.

Trei milioane de maghiarofoni au devenit minorități în străinătate.

Sursa: RADOR