Un raport al Parlamentului European acuză guvernul Ungariei de încăcări ale statului de drept și regulilor democratice, dar premierul Viktor Orban și-a apărat feroce poziția, acuzând minciunile și ipocrizia europenilor.

Într-un discurs plin de referințe la istoria ungară și amintind de lupta împotriva comunismului, Orban a respins acuzațiile eurodeputaților și și-a apărat dreptul de a respinge imigrația ilegală, amintind și că Ungaria a primit est-germanii care fugeau de guvernul comunist.

Raportul, elaborat de eurodeputata olandeză Judith Sargentini, acuză guvernul ungar de încălcări a valorilor europene, dar și de corupție și presiuni asupra societății civile. Raportul cere declanșarea procedurii de activarea a Articolului 7 care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Consiliul UE.

În cadrul dezbaterii din Parlamentul European, mai mulți deputați au spus chiar că guvernul lui Viktor Orban este „cel mai corupt din UE”, amintind de raporturile privind fraudele cu fonduri europene.

Dar Orban, care și-a început discursul susținând că majoritatea europarlamentarilor și-au format deja o părere și că parlamentarii pro-imigrație sunt majoritari în legislativul european. „Verdictul este deja scris”, a susținut Orban, înainte de a se lansa într-o tiradă prin care i-a acuzat pe autorii raportului că insultă onoarea Ungariei și că ignoră voturile maghiarilor care au dat Fidesz din nou majoritatea.

Mai mult, Orban i-a asemuit pe acuzatorii săi cu copiii răsfățați care au moștenit democrația, în timp ce Ungaria a trebuit să lupte pentru ea. „Credeți că știți mai bine decât cetățenii ungari ce au ei nevoie. Acest raport nu respectă suficient poporul ungar”, a spus Orban, în plenul Parlamentului European.

Raportul, care va primi votul final al Parlamentului în ședința de miercuri, acuză guvernul lui Orban de încălcarea drepturilor imigranților, al solicitanților de azil, dar și de restricționarea drepturilor minorităților etnice și religioase. De asemenea, criticii lui Orban au vorbit și de presiunile enorme asupra presei și de controlul asupra organizațiilor non-guvernamentale.

„Ungaria nu va ceda șantajului, Ungaria își va proteja frontierele și va opri imigrația ilegală”, a spus Orban, în aplauzele parlamentarilor de extremă dreaptă din Parlamentul European. „Ungaria nu va fi condamnată pentru că poporul ungar a decis că această țară nu va fi o țară a migranților”, a adăugat premierul maghiar.

Inclusiv membri ai familiei europene a Fidesz, Partidul Popular European (PPE), au formulat critici la adresa guvernului Orban. PPE are programată pentru marți seară o ședință în care va decide cum va vota miercuri.

Nigel Farage, cunoscut critic al construcției europene și militant pentru ieșirea Marii Britanii din UE, i-a transmis lui Viktor Orban să se alăture grupului celor care vor să părăsească Uniunea. „Veniți să vă alăturați taberei Brexit. O veți iubi!”