Corupția de orice fel nu va fi tolerată, dar "refuz să transform Ungaria în România", a declarat premierul ungar, Viktor Orban, referindu-se la asumarea de către politicieni sau Parlament a rolului Parchetului și al poliției.

Declarația a fost făcută marți, în Parlament, în urma unei întrebări din partea liderului formațiunii naționaliste radicale Jobbik, Gabor Vona, relatează MTI, preluată de Mediafax.

Orban a precizat că nu ar fi recomandat ca politicienii ungari sau Parlamentul să își asume rolul Parchetului și al poliției.

"Refuz să transform Ungaria în România", a afirmat el, adăugând că va respinge orice proceduri extraordinare menite să acorde unor comisii parlamentare puterea autorităților responsabile de aplicarea legii.

Gabor Vona sugerase că ar trebui înființate două comisii, una care să investigheze presupusele legături ale Jobbik cu Rusia și alta care să examineze modul în care s-au îmbogățit unele persoane care au legătură cu partidul lui Orban, Fidesz.

"De ce oameni din cercul dvs. au devenit atât de bogați în ultimii ani?", l-a întrebat Vona pe premier, referindu-se la Arpad Habony, un consilier informal, Lorinc Meszaros, un om de afaceri din satul lui Orban, și la Andrew Vajna, comisar guvernamental pentru industria filmului.

În replică, Viktor Orban a precizat că nu a tolerat corupția de niciun fel în trecut și nu o va tolera nici în viitor, fiind avute în vedere doar interesele țării atunci când se adoptă vreo decizie în Guvern.

Premierul a susținut că a verificat listele publice cu cei mai bogați oameni din Ungaria și nici un susținător al Fidesz nu se află între primii zece, deși partidul este la guvernare de zece ani.

La rândul său, liderul extremist a negat acuzațiile conform cărora Jobbik ar fi primit finanțare din partea Rusiei, adăugând că independența este una dintre valorile de bază ale formațiunii.