Ministrul german de interne Horst Seehofer consideră că UE ar trebui să reducă fondurile destinate Ungariei, pentru a transmite un semnal adecvat către Guvernul homofob de la Budapesta. Cancelarul Angela Merkel are o altă părere.

Cum ar trebui să reacționeze celelalte țări ale UE față de acțiunile Guvernului homofob condus de Viktor Orbán? Dezbaterea privind un răspuns adecvat a apărut după ce Ungaria a adoptat o lege discriminatorie în acest sens. Ministrul german de interne Horst Seehofer este în favoarea unei abordări mai dure și a unei reduceri a fondurilor europene destinate Ungariei, notează Spiegel Online.

Orbán a mers prea departe cu ultima lege, a declarat politicianul CSU pentru ”Augsburger Allgemeine”: ”Cred că reducerea finanțării UE este o modalitate de a arăta că nu stăm nepăsători”.

Anterior, cancelarul Angela Merkel a respins o cerere a Verzilor privind o reducere rapidă a finanțării UE pentru Ungaria, avertizând în legătură cu o divizare a UE.

Seehofer se referă la legea care interzice includererea oricăror referiri la homosexualitate în diverse domenii, precum cărțile școlare. Prin urmare, programele/cărțile educaționale sau reclamele/clipurile publicitare ale companiilor nu vor mai putea face referire la homosexuali.

Legea încalcă valorile fundamentale ale Uniunii Europene, susține Seehofer: ”Nu trebuie și nu vom accepta acest lucru”.

Politicianul CSU a fost considerat mult timp un susținător al lui Viktor Orban în cadrul Partidulului Popular European (PPE), pe care Fidesz l-a părăsit anul acesta, pentru a evita să fie exclus din formațiunea europeană.

Aflat la putere din 2010, Orbán a virat de-a lungul timpului de la valori liberale la poziții din ce în ce mai conservatoare. Acum, el se prezintă drept un apărător al valorilor creștine împotriva unui Occident liberal.

Criticii se tem că legea introduce cenzura anti-gay în Ungaria, după modelul rusesc. 

Săptămâna trecută, înainte de Consiliul European, premierul olandez Mark Rutte a declarat că, din punctul său de vedere, Ungaria nu mai are ce căuta în Uniunea Europeană.

”Sub regimul comunist, homosexualitatea era pedepsită și eu m-am luptat pentru libertatea și drepturile lor. Apăr drepturile homosexualilor”, s-a apărat Viktor Orban.