O nouă rundă de știri din capitalele europene, adunate de reporterii EURACTIV.

BERLIN

„Idioți utili”: Într-un interviu acordat Die Welt am Sonntag, premierul ungar Viktor Orbán i-a atacat pe membrii PPE care doresc excluderea Fidesz din familia europeană, descriindu-i drept „idioți utili” pentru forțele politice de stânga. „Stânga nu atacă Ungaria, ci intenționează să slăbească PPE. Dacă noi plecăm, va veni rândul italienilor și a austriecilor. Ei vor să slăbească PPE la nivelul UE pentru ca socialiștii și stânga să preia conducerea în Europa”, a spus Orban. Vicepreședintele Parlamentului European Dimitris Papadimoulis (Stânga Europeană) a comentat că o decizie a conducerii PPE în 20 martie va arăta dacă popularii vor continua să îl protejeze pe Orban sau îl vor exclude, în sfârșit. Orban a mai spus că posterele anti-imigrație cu Juncker vor dispărea pe 15 martie, când campania va fi înlocuită cu o alta care îl vizează pe Frans Timmermans, prim vicepreședinte al Comisiei și candidatul cap de listă al socialiștilor la alegerile europene din mai. (Claire Stam, EURACTIV.de/ Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

Noul lider CDU scandalizează comunitatea LGBT: Annegret Kramp-Karrenbauer este criticată pentru remarcile referitoare la persoanele intersexuale. Referindu-se la introducerea unor toalete neutre, liderul CDU a spus că sunt destinate „bărbaților care nu se pot decide dacă să stea jos sau în picioare când urinează”. (Claire Stam, EURACTIV.de)

LONDRA

Alimentația post-Brexit: SUA vrea un acces complet la piața produselor agricole din Marea Britanie într-un acord comercial post-Brexit, potrivit unui document al guvernului. Această dezvăluire vine în contextul temerilor privind standardele mai relaxate ale produselor americane - precum carnea de pui spălată cu clor și carnea de vită cu hormoni - ale căror importuri sunt restricționate în UE. Ambasadorul american la Londra a comentat însă că unele afirmații privind produsele din SUA sunt instigatoare și neadevărate și că sunt doar o campanie de denigrare dusă de oameni care au propria agendă protecționistă. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

MADRID

Spania va proteja cetățenii britanici și în cazul unui Brexit fără acord: Autoritățile de la Madrid analizează posibilitatea oferirii de permise de rezidență pentru circa 400.000 de cetățeni britanici în eventualitatea unui hard Brexit. Guvernul socialist a anunțat chia că ar putea oferi permise și britanicilor care nu au reședință permanentă în Spania.

Permise și pentru cetățenii din Venezuela: Guvernul de la Madrid a acordat și permise de ședere pentru circa 400 de venezueleni din motive „umanitare”, pentru a-i ajuta să depășească o situație legală incertă. Surse guvernamentale citate de EFE au spus că numărul cetățenilor din Venezuela care ar putea primi astfel de permise va crește în următoarele săptămâni după ce Comisia pentru Azil și Refugiați le-a spus locuitorilor din Venezuela cărora le-a fost refuzat azilul începând din 2014 că pot aplica pentru dreptul de reședință. (EuroEFE.EURACTIV.es/EPA/EFE)

PARIS

Neliniști în Calais: O sută de migranți au încercat să ajungă în Marea Britanie prin portul Calais, situație ce a dus la arestarea a peste 60 de persoane.

Impozitul pe tehnologie: Ministrul francez al economiei Bruno Le Maire a spus că noua taxă de 3% impusă marilor companii din domeniul tehnologiei ar putea genera venituri fiscale de 500 milioane de euro anual. Impozitul a fost introdus de la 1 ianuarie, dar încă trebuie adoptat formal de Parlamentul Franței. (Cécile Barbière, EURACTIV.fr)

VARȘOVIA

Alegeri în Gdansk: Potrivit rezultatelor neoficiale, Aleksandra Dulkiewicz a câștigat cu un avans substanțial alegerile pentru primăria orașului Gdansk, după asasinarea fostului primar Pawel Adamowicz, un critic al partidului conservator de guvernământ la un eveniment caritabil pe 14 ianuarie. Dulkiewicz a fost adjunctul fostului primar și a candidat cu un mesaj de unitate și reconciliere. Pentru a cinsti memoria lui Adamowicz, principalele partide politice nu au propus candidați pentru acest post.

ROMA

Fuse și se duse: Într-un iterviu pentru RAI, Emmanuel Macron a cerut o depășire a recentei crize diplomatice dintre Italia și Franța. „Istoria comună și prietenia noastră sunt cu mult mai puternice decât neînțelegerile”, a spus președintele francez, care a precizar că dialogul cu Roma este la fel de important pentru Paris ca și discuțiile cu Berlinul.

Un nou șef al socialiștilor: Fostul guvernator al regiunii Lazio Nicola Zingaretti a triumfat în alegerile primare din cadrul Partito Democratico (S&D), devenind noul șef al formațiunii de centru-stânga. Circa 1,8 milioane de susținători ai partidului au votat în alegerile desfășurate duminică.

Marș contra rasismului: Aproape 200.000 oameni au mărșăluit sâmbătă în Milano pentru a protesta împotriva politicilor anti-imigrație ale partidului de guvernământ Liga Nordului. „Este buine că avem demonstrații pașnice, dar nu îmi schimb părerea”, a comentat Matteo Salvini, liderul Ligii.

ATENA

Moody’s ridică ratingul Greciei: Agenția americană de rating Moody’s a îmbunătățit calificativul pentru datoriile în monedă străină al Greciei cu două trepte, de la B3 la B1, cu o perspectivă stabilă. Potrivit Moody’s, reformele economice încep ușor-ușor să-și arate roadele.

BRATISLAVA

Babiš vs proiectele „soft”: „Nu vreau bani (europeni) pentru seminarii și work-shop-uri, vreau beton”, a spus premierul ceh Andrej Babiš după summitul V4+Germania, care a discutat despre prioritizarea proiecteleor de infrastructură în următorul buget al UE. Totuși, nu toată lumea este de acord. „Proiectele «soft» au pentru noi o importanță similară ca și cele de infrastructură”, a spus Denisa Žiláková, director în cadrul cabinetului vicepremierului slovac, responsabilă de implementarea politicii de coeziune, într-un interviu acordat EURACTIV.sk. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Pirații critică guvernul: Recent adoptata directivă privind drepturile de autor amenință libertatea internetului, susține Partidul Piraților din Cehia, care a criticat guvernul pentru votul favorabil acordat în Consiliu, deși anterior ridicase obiecțiuni, și a cerut explicații pentru această schimbare radicală. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

SOFIA

Vizita premierului rus: Dmitry Medvedev vine luni la Sofia pentru a discuta proiecte în domeniul energiei, inclusiv planurile Bulgariei privind o extindere a conductei Turk Stream pe teritoriul bulgar pentru a primi gazul rusesc, și reluarea proiectului nuclear de la Belene. Dar vizita premierului rus vine și în contextul în care se discută despre similitudinile dintre cazul Skripal și presupusa otrăvire a unui dealer bulgar de arme în 2015. (Dnevnik, partener media al EURACTIV)

BUCUREȘTI

Foști sportivi în PE? Fostul numărul unu ATP Ilie Năstase și fostul selecționer Anghel Iordanescu vor candida pe listele UNPR pentru alegerile europene. Ambii foști sportivi sunt generali (în rezervă) ai armatei române și au fost senatori în Parlamentul român. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

LJUBLJANA

O nouă demisie: Peter Vilfan, secretar de stat pentru sporturi și fst jucător de baschet, a demisionat după dezvăluirile privind omiterea unei sume de 30.000 de euro în veniturile declarate la fisc. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Campanie pentru albine: În Serbia a debutat oficial „Luna protejării albinei” cu scopul de a găsi idei privind salvarea populațiilor de albine, după ce utilizarea incorectă a pesticidelor a dus la scăderea semnificativă a numărului de familii. Aproximativ 20.000 de apicultori au produs circa 7.000 de tone de miere, în scădere de la 12.000 în 2015.(Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)