După ieșirea din Partidul Popular European, Fidesz, partidul lui Viktor Orban, își caută o nouă familie. Apropierea premierului maghiar și a liderilor din Polonia de vederile extremei dreapta s-ar putea materializa în apariția unui nou grup politic.

Premierul ungar Viktor Orban a participat miercuri la o videoconferință cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki și cu liderul partidului italian Liga, Matteo Salvini, cu privire la formarea unui nou grup politic în Uniunea Europeană, a anunțat șeful biroului de presă al executivului de la Budapesta, Bertalan Havasi, informează MTI, preluată de Agerpres.

Familiile europene ale partidelor Liga (Italia) și Lege și Justiție (PiS, Polonia), respectiv Identitate și Democrație (ID) și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), sunt decise să continue în această săptămână discuțiile privind această cooperare.

Orban, Morawiecki și Salvini au remarcat succesul unei declarații publicate în iunie de 16 partide cu privire la viitorul Europei și la protejarea statelor naționale și a valorilor tradiționale. Mai multe partide și organizații politice s-au arătat interesate să semneze acel document.

Grupul europarlamentar Identitate și Democrație are 70 de membri, fiind al cincilea ca mărime din Parlamentul European, iar președintele său este eurodeputatul italian Marco Zanni (Liga).

ECR numără 63 de eurodeputați și este al șaselea din Parlamentul European, iar unul dintre co-liderii săi este polonezul Ryszard Legutko (PiS).

La jumătatea lunii martie Fidesz a părăsit Partidul Popular European, la două săptămâni după ce formațiunea politică ungară a ieșit și din grupul europarlamentar omonim, denunțând adoptarea unei reforme a statutului acestui grup condus de către eurodeputatul german Manfred Weber.

Politicile naționaliste ale lui Viktor Orban au fost considerate mai potrivite cu cele promovate de grupuri politice mai mici din Parlamentul European, precum Conservatorii și Reformiștii Europeni, din care fac parte eurodeputații PiS, sau Identitate și Democrație, ce include printre altele Liga și partidul francez Adunarea Națională, al lui Marine Le Pen.