Ungaria nu poate sprijini noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargou asupra importurilor de țiței rusesc, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri la radioul de stat, citat de Reuters.

Viktor Orban a spus că propunerea actuală a Comisiei Europene ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Budapesta este pregătită să negocieze dacă observă o nouă propunere care să răspundă intereselor Ungariei.

Printre altele, într-o scrisoare citată joi de Financial Times (FT), premierul Viktor Orban i-a declarat de asemenea președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen că Ungaria nu poate să susțină cel mai recent plan de sancțiuni ale UE „în forma sa actuală”, relatează Agerpres. „Dacă comisia insistă asupra adoptării propunerii sale, va trebui să-și asume întreaga responsabilitate pentru un eșec istoric în cursul integrării europene”, a notat Orban.

Diplomații UE se ceartă cu privire la planurile anunțate de Von der Leyen săptămâna aceasta de a elimina treptat toate importurile de țiței rusesc sau de petrol rafinat, ca parte a celui de-al șaselea pachet planificat de sancțiuni împotriva Moscovei, drept represalii pentru invazia din Ucraina.

Ungaria, fără ieșire la mare și care se bazează în mare măsură pe petrolul rusesc, precum și Slovacia ar beneficia de o perioadă mai lungă de eliminare treptată conform propunerilor UE.