Dacă în Polonia se vorbește de un posibil Polexit, pe fundalul disputelor cu Comisia Europeană, șeful guvernului maghiar nici nu își pune problema ieșirii din Uniunea Europeană.

Ungaria trebuie să rămână membră a Uniunii Europene pentru a-și asigura accesul în continuare pe piața unică a blocului, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Ungaria va fi printre ultimele care vor părăsi blocul, în cazul în care acesta se va dezintegra, a adăugat Orban.

Ungaria, ca și Polonia, are mai multe dispute cu autoritățile din Bruxelles pe teme legate de statul de drept, de la libertatea presei la drepturile comunității LGBT, iar în iulie Comisia Europeană a lansat o procedură legală împotriva lor în legătură cu o serie de măsuri adoptate la Budapesta și Varșovia și despre care UE susține că discriminează minoritățile sexuale. 

Premierul conservator naționalist a asigurat că pentru Ungaria - care este beneficiar net al fondurilor UE - principalul motiv al rămânerii în Uniune nu îl reprezintă banii care vin de la Bruxelles.

„Dacă ne uităm la întregul an, primim mai mulți bani de la Bruxelles decât plătim. Dar dacă scădem suma pe care o repatriază în fiecare an companiile occidentale, balanța este negativă”, a menționat el pe postul public de radio.

„UE este importantă pentru noi pentru că îi furnizează Ungariei o piață. Trebuie să susținem UE și să rămânem în ea. Din acest motiv, indiferent de fisurile care vor apărea, noi ne vom afla printre puținii care vor rămâne în Uniune, dacă va lua sfârșit vreodată”, a subliniat Viktor Orban.