Poliția greacă a lansat gaze lacrimogene pentru a împrăștia demonstranții după ciocniri care au avut loc la Atena. Circa 25.000 de persoane au ieșit pe străzi, joi, în cadrul a trei demonstrații separate. Syriza a susținut greva funcționarilor.

Un grup de tineri au atacat forțele de ordine cu cocktailuri Molotov, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și grenade.

Sindicatele au declanșat o grevă care a închis serviciile publice pe teritoriul țării, angajații din această zonă protestând împotriva unei noi runde de creșteri de taxe în cadrul acordului de salvare și o nouă reducere anticipată a pensiilor.

„Nu știu dacă voi avea vreodată o răsplată pentru banii pe care îi plătesc acum (pentru sistemul de pensii, n.r.) ”, a declarat o vânzătoare dintr-o librărie, pentru Al Jazeera. 

Potrivit aceleiași surse, partidul Syriza aflat la guvernare a luat decizia neobișnuită de a îndemna oamenii să participe la grevă și a subliniat dificultățile întâmpinate în a aplica măsurile nepopulare, necesare pentru a primi fonduri în cadrul planului de salvare semnat cu instituțiile internaționale.

În iulie, Grecia a acceptat planul de 86 de miliarde de euro, care a salvat țara de la a fi exclusă din zona euro, dar aceasta a venit cu anumite condiții stricte.

Cu câteva zile în urmă, departamentul Syriza de politici pentru piața muncii a chemat oamenii să participe la proteste de masă împotriva „politicilor neoliberale și șantajului din partea centrelor financiare și politice din interiorul și exteriorul țării”.