Armata israeliană a efectuat zeci de atacuri în Fâșia Gaza în noaptea de duminică spre luni, în timp ce Hamas și alte grupări armate au continuat să lanseze rachete asupra Israelului. Eforturile diplomatice au eșuat.

Raidurile forțelor israeliene au lovit Fâșia Gaza de la primele ore ale zilei de luni, după ce numeroase rachete au fost lansate de palestinieni asupra unor orașe din sudul Israelului, printre care Așkelon și Beerșeva. Criza din zonă intră în cea de-a doua săptămână, după ce eforturile diplomatice pentru o încetare a focului au eșuat, relatează Deutsche Welle.

Armata israeliană a anunțat luni dimineață că avioanele sale de luptă au lovit "ținte teroriste" în Gaza.

Raidurile au vizat orașul Gaza, presa locală precizând că atacurile aeriene au întrerupt alimentarea cu energie electrică.

IDF a susținut că a lovit locuințele a nouă comandanți Hamas în timpul acțiunii din această dimineață.

Cel puțin 197 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului palestinian al sănătății. Zece israelieni au murit de la declanșarea violențelor. Duminică dimineața 42 de palestinieni, inclusiv femei și copii, au fost murit în urma raidurilor aeriene.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit duminică, în format virtual, pentru a discuta despre o soluție diplomatică. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat violențele ca fiind "de-a dreptul înspăimântătoare".

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, le-a spus membrilor Consiliului de Securitate că Washingtonul "acționează neobosit prin canale diplomatice în încercarea de a pune capăt acestui conflict".

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a avut duminică mai multe convorbiri telefonice cu omologii din Qatar, Egipt și Arabia Saudită, pentru a încerca să oprească violențele.

În timpul reuniunii Consiliului de Securitate, liderii palestinieni și israelieni s-au acuzat reciproc.

Ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riyad al-Maliki, a acuzat Israelul de "crime de război și a cerut SUA să-și "asume responsabilitatea".

Ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erden, a declarat că actualele tensiuni "au fost premeditate de Hamas pentru a câștiga putere politică".

Erdan a mai spus că Israel "face toate eforturile pentru a evita victimele civile", în timp ce Hamas "face toate eforturile pentru a crește numărul victimelor civile".

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacurile asupra Fâșiei Gaza vor continua.

Într-un interviu acordat postului american CBS News, Netanyahu a apărat un atac aerian israelian asupra unei clădiri care găzduia instituții de presă din Gaza, spunând că blocul a fost utilizat de Hamas pentru a efectua operațiuni teroriste.

Organizația Reporteri fără Frontiere a cerut Curții Penale Internaționale să declanșeze o investigație privind acest atac.