Ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, spune că partea americană lucrează cu România pentru a duce țara noastră în programul Visa Waiver și i-a îndemnat pe români să-și reînnoiască vizele.

"Continuăm să lucrăm împreună cu România, cu guvernul, să aducem România în programul de scutire de vize. Am făcut progrese, dar trebuie să continuăm și vreau să profit de această ocazie pentru a invita pe toți să ne ajute în efortul nostru, prin reînnoirea vizei, dacă au deja una. Puteți face acest lucru simplu, online, fără a fi nevoie să mergeți la ambasadă. Și, cu cât sunt mai multe reînnoiri și vize pe care le eliberăm, cu atât ne va ajuta să atingem obiectivul de reducere a ratei de refuz, astfel încât România să se califice pentru a intra în program. Lucrăm îndeaproape ca să facem acest lucru", a spus ambasadoarea, într-un interviu pentru Digi24.

Kavalec a declarat că "sunt mulți oameni care și-au reînnoit vizele, prim-ministrul a fost aici săptămâna trecută pentru a-și reînnoi viza" și speră că oamenii își vor reînnoi vizele, dacă le au deja, sau vor aplica, dacă plănuiesc o călătorie.

"Și asta ne va ajuta să atingem obiectivul pe care ambele țări doresc să îl atingă. Și, în același timp, vreau să spun, că noi, ca prieteni ai României, suntem încântați să vedem că România a făcut progrese în Schengen, pe care l-am susținut foarte mult și îl vom susține în continuare. Așadar, vrem ca parteneri și prieteni să facem tot ce putem pentru a vă sprijini și a vă ajuta să atingeți obiectivele comune pe care le avem pentru democrațiile noastre", a continuat ea.

Întrebată dacă putem estima perioada de timp în care să nu mai călătorim în SUA cu vize, ambasadoarea americană a replicat: "Nu vreau să prezic, pentru că nimic nu este garantat până nu ajungem la rezultat. Dar lucrăm pentru a încerca să facem acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil. Între timp, sper că oamenii vor continua să călătorească. Pentru că nu este atât de greu să obții o viză. Și, întâmpinăm vizitatorii români tot timpul. Tocmai a venit unul dintre muzicienii voștri celebri, Inna și-a luat viza și va cânta în Statele Unite. Încercăm să facem călătoritul cât mai ușor cu putință. Așa că sperăm la mulți vizitatori și vom încerca să facem lucrurile chiar și mai ușoare".