Viza de Australia a liderului mondial al tenisului profesionist masculin, sârbul Novak Djokovic, a fost anulată, vineri, ''din motive de sănătate și ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură''.

Anunțul a fost făcut de  ministrul Imigrației, Alex Hawke, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Novak Djokovic va fi acum deportat, cu câteva zile înaintea debutului turneului Australian Open, primul de Mare Șlem al anului, la care urma să joace în prima rundă contra conaționalului Miomir Kecmanovic.

În urma acestei decizii, Djokovic, deținătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) și campionul en titre, riscă să îi fie interzisă intrarea în Australia pentru următorii trei ani.

''Guvernul (Scott) Morrison este angajat ferm să protejeze granițele Australiei, în special în legătură cu situația pandemiei de Covid-19'', a mai afirmat ministrul Hawke.

Pe 5 ianuarie, la sosirea în Australia, Djokovic a fost reținut pe aeroportul din Melbourne, iar viza sa de intrare, obținută în urma unei scutiri medicale de la vaccinarea obligatorie impusă de autoritățile australiene, a fost revocată.

Luni 10 ianuarie, Djokovic a obținut în justiție anularea deciziei de revocare a vizei.

Sârbul a recunoscut, miercuri, că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenționată" în declarația sa de călătorie făcută în fața autorităților australiene, completată de o persoană din staff, care a bifat caseta greșită în legătură cu călătoriile sale anterioare sosirii în Australia.