Ministrul de externe Bogdan Aurescu a discutat, la Washington, cu omologul american Antony Blinken o serie de aspecte ce țin de relația bilaterală, inclusiv chestiunea vizelor SUA pentru cetățenii români.

Consultările politice din capitala americană au avut loc luni, la invitația secretarului american de stat Antony Blinken.

Ministrul român al afacerilor externe a evocat momentul simbolic al vizitei, în contextul marcării, în 2021, a 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii, respectiv de la semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite ale Americii în România, potrivit unui comunicat MAE:

”În același timp, ministrul român al afacerilor externe a exprimat interesul marcării, în anul 2022, printr-o agendă bilaterală consistentă, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”.

Întâlnirea dintre cei doi înalți oficiali a reconfirmat ”angajamentul ferm” al ambelor părți pentru consolidarea și aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, inclusiv prin intensificarea dialogului politico-diplomatic și a cooperării bilaterale în toate domeniile Parteneriatului Strategic, precum și în ceea ce privește provocările la nivel regional și global.

În acest context, Bogdan Aurescu a reiterat interesul României, ca Partener Strategic al SUA, de a înregistra progrese concrete în ceea ce privește accederea țării noastre la Programul Visa Waiver, ”ca obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și a solicitat implicarea concretă a părții americane în atingerea acestui obiectiv comun, inclusiv prin susținerea unei campanii adecvate de comunicare care să contribuie la reducerea ratei de refuz, ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România”. 

România, Bulgaria și Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver. 

În septembrie anul acesta, Statele Unite au inclus Croația în Programul Visa Waiver, astfel încât cetățenii acestei țări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o ședere de până la 90 de zile.

În primăvară, ministrul Aurescu declara, într-un interviu acordat Agerpres, că România are în vedere o serie de inițiative la nivelul Congresului SUA, pentru a vedea în ce măsură e posibilă modificarea legislației sau flexibilizarea legislației americane, care prevede plafonul de 3% de cereri respinse pentru ridicarea vizelor.

Ministerul afacerilor externe are în vedere declanșarea unei campanii de comunicare publică, în contextul eforturilor de includere a României în programul Visa Waiver, dar și inițiative în Congresul american, astfel încât cetățenii români să nu aibă nevoie de viză pentru a călători în SUA, pe termen scurt.