Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat, în debutul întâlnirii cu omologul chinez, Li Keqiang, că disputa comercială dintre China și SUA și tarifele impuse de cele două state au un efect negativ și asupra altor țări.

Economia germană este în pragul recesiunii după ce s-a contractat în al doilea trimestru al anului din cauza scăderii exporturilor. În același timp, economia chineză crește în cel mai lent ritm din ultimele trei decenii, urmare a tarifelor impuse de Washington, relatează Deutsche Welle.

Merkel, care e însoţită de o delegație umeroasă de oameni de afaceri la Beijing, a mai spus că speră în finalizarea cât mai curând a unui acord UE-China de protejare a investiţiilor.

Pe lângă comerț, drepturile omului și protestele actuale din Hong Kong ocupă un loc important pe agenda vizitei cancelarului german.

Merkel a precizat că a discutat despre situaţia din Hong Kong cu premierul Li, făcând apel la o soluție pașnică: "Drepturile şi libertăţile locuitorilor din Hong Kong trebuie să fie garantate. Soluţiile nu pot fi găsite decât prin dialog. Trebuie să se facă totul pentru evitarea violenţei".

Înainte de sosirea sa, militanţi prodemocraţie din Hong Kong i-au cerut ajutorul într-o scrisoare publicată miercuri de Bild. "Doamnă cancelar Merkel, aţi crescut în Republica Democrată Germană. Aveţi experienţa directă a ororilor unui guvern dictatorial...Sperăm că vă veţi exprima îngrijorarea faţă de situaţia noastră catastrofală şi că veţi aduce la cunoştinţă revendicările noastre Guvernului chinez în timpul vizitei voastre în China. Ajutaţi-ne!"

La rândul său, Li a declarat că Beijingul dorește să împiedice revolta din fosta colonie britanică, marcată de proteste masive în ultimele săptămâni.

În ultimul an, Germania și Uniunea Europeană și-au consolidat regulile privind examinarea investițiilor străine în spaţiul comunitar, ceea ce a dus la acuzații de protecționism din partea Beijingului.  Un acord UE-China privind protejarea investițiilor ar elimina unele obstacole, o astfel de înţelegere fiind dorită de ambele părţi.

China speră că Germania va accepta mai multe companii chineze și va relaxa normele privind exportul pentru anumite mărfuri, a declarat premierul chinez Li. El a mai subliniat că China își va deschide și mai mult economia.

Merkel a declarat că Germania este deschisă pentru investițiile chineze și a invitat firmele chineze să investească în țara sa. Dar cancelarul a precizat că Berlinul examinează investițiile în anumite sectoare strategice și în infrastructurile critice.

În cursul serii, Merkel participă la un dineu alături de preşedintele Xi Jinping, iar sâmbătă se duce la Wuhan pentru a se întâlni cu oameni de afaceri şi cu studenţi ai Universităţii Huazhong.