Ministrul israelian al securității interne, Itamar Ben-Gvir, a mers marți pe esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, ignorând avertismentele conform cărora vizita lui ar putea provoca violențe.

Noul ministru israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, s-a dus dimineața devreme, marți, 3 ianuarie, pe esplanada Moscheilor, loc sfânt aflat în centrul tensiunilor în Ierusalimul de Est, în ciuda amenințărilor proferate de Hamasul palestinian, relatează France 24.

"Guvernul nostru nu va ceda amenințărilor Hamas", a declarat marți Itamar Ben-Gvir, figură de extrema dreaptă, după ce mișcarea islamistă palestiniană Hamas, care controlează fâșia Gaza, a calificat intenția ministrului de a merge pe esplanadă drept "preludiul unei escaladări în regiune".

Al treilea loc sfânt al Islamului și locul cel mai sfânt al iudaismului, purtând numele de "Muntele Templului", esplanada este situată în Orașul vechi Ierusalim, în sectorul palestinian ocupat și anexat de Israel.

În virtutea unui statu quo istoric, ne-musulmanii pot merge acolo la anumite ore, dar nu se pot ruga. Or, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naționaliști, se roagă acolo pe ascuns, un gest denunțat ca o "provocare" de către palestinieni.

Itamar Ben-Gvir, care s-a dus acolo de mai multe ori când era deputat, și-a anunțat intenția de a se duce în calitate de ministru.

"Poporul nostru palestinian va continua să-și apere locurile sfinte și moscheea Al-Aqsa", a promis mați un purtător de cuvânt al Hamas, Hazem Qassem, calificând vizite drept "crimă". 

"Cei care amenință trebuie tratați cu o mână de fier"

În 2000, vizita pe esplanadă a lui Ariel Sharon, pe atunci aflat în fruntea opoziției de dreapta israeliene, a fost deja percepută ca o provocare de către palestinieni. A doua zi, ciocniri sângeroase au opus palestinieni și polițiști israelieni, marcând începutul celei de-a doua Intifade (răscoală palestiniană, 2000-2005).

În mai 2021, violențe în Ierusalimul de Est, mai exact pe esplanadă, au fost preludiul unui război de 11 zile între Hamas și Israel.

"Muntele Templului este locul cel mai important pentru poporul lui Israel, noi menținem libertatea de mișcare pentru musulmani și creștini, dar evreii vor urca pe Muntele Templului și cei care amenință trebuie tratați cu o mână de fier", a adăugat Itamar Ben Gvir.

Avocat de meserie, trăind într-o colonie dintre cele mai radicale din Cisiordania ocupată, Itamar Ben-Gvir a devenit ministru în decembrie 2022 în guvernul condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria țării.

El susține anexarea de către Israel a Cisiordaniei, unde trăiesc 2,9 milioane de palestinieni și 475.000 de israelieni, în colonii considerate ilegale de dreptul internațional.

El pledează, de asemenea, pentru transferul unei părți a populației arabe din Israel, considerată neloială, spre țările vecine. Detractorii săi estimează că mergând regulat acolo unde tensiunile sunt cele mai mari, Itamar Ben Gvir nu face decât să stârnească violențe.

Turcia a condamnat "acțiunea provocatoare" a ministrului Itamar Ben-Gvir

Turcia a condamnat marți o "acțiune provocatoare" a noului ministru israelian al securității naționale, de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir, referindu-se la vizita acestuia la complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, scrie Reuters.

Declarația de la Ankara a venit pe fondul eforturilor Turciei și Israelului de a-și normaliza relațiile.

"Suntem îngrijorați de acțiunea provocatoare, sub protecția poliției israeliene, a ministrului israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, față de Moscheea Al-Aqsa și o condamnăm", a transmis într-un comunicat Ministerul turc de externe. "Solicităm Israelului să acționeze în mod responsabil pentru a preveni astfel de provocări care vor încălca statutul locurilor sfinte din Ierusalim și vor escalada tensiunile în regiune", se arată în comunicat.

După ce Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile în noiembrie și a început să formeze una dintre cele mai de dreapta coaliții din istoria Israelului, el și președintele Tayyip Erdoğan au convenit să "lucreze împreună pentru a crea o nouă eră în relații", pe baza respectului pentru interesele reciproce.

Oficialii turci, inclusiv președintele Erdoğan, au spus în mod repetat că dezghețarea relațiilor cu Israelul nu va diminua sprijinul Turciei pentru cauza palestiniană. 

Sursa: RADOR