Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, va discuta în cadrul vizitei sale din România și Polonia, care va începe joi, despre următoarele măsuri de răspuns la invazia Rusiei din Ucraina și va reasigura cele două țări de sprijinul Washingtonului.

Cele două țări sunt tot mai neliniștite de agresiunea Rusiei din regiune și sunt cele mai estice membre ale NATO, având graniță cu Ucraina și primind astfel refugiați ucraineni, comentează Reuters, citată de Agerpres.

Kamala Harris se va concentra pe mijloacele prin care statele membre ale NATO pot implementa sancțiunile economice adoptate și pot merge înainte împreună, au spus înalți oficiali ai administrației americane.

Ea se va întâlni de asemenea cu refugiați ucraineni din Polonia și va discuta despre continuarea ajutorului umanitar și a asistenței de securitate pentru Ucraina și regiune, potrivit oficialilor.

Numărul refugiaților plecați din Ucraina din cauza războiului a trecut de două milioane.

Vicepreședinta SUA va discuta despre aceste chestiuni la Varșovia și cu premierul canadian Justin Trudeau, care se află de asemenea în regiune, au mai spus sursele citate.

"O mare parte din discuțiile din cele două capitale vor fi despre următorii pași, despre cum se poate merge înainte", a precizat unul dintre oficiali.

Vizita Kamalei Harris în Europa de Est survine după participarea la Conferința de Securitate de la Munchen, din Germania, când invazia rusă din Ucraina devenea iminentă. Ea s-a întâlnit acolo cu aliații și partenerii SUA, inclusiv cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în încercarea de a-i ține uniți pe aliații europeni.

Vizita vicepreședintei americane în Polonia și România este un semn al încrederii tot mai mari a președintelui Joe Biden în capacitatea ei de a se ocupa de diplomația la nivel înalt, comentează Reuters. În plus, este de asemenea un efort al administrației americane de a-i reasigura pe aliații neliniștiți și de a-și continua campania de a izola Moscova pe plan internațional, chiar dacă SUA încearcă să evite un conflict direct cu Rusia.

Marți, SUA au respins o ofertă surpriză a Poloniei de a-și transfera avioanele de luptă MiG-29, de producție rusească, la o bază americană din Germania ca un mijloc de a sprijini forțele aeriene ucrainene în apărarea lor împotriva invaziei ruse.

Oficialii administrației americane citați de Reuters au spus că dialogul despre cele mai bune mijloace de a oferi asistență de securitate Ucrainei va continua, dar nu au dat detalii despre cum va discuta Kamala Harris această chestiune cu Polonia.

Kamala Harris va reitera în cadrul vizitei mesajul că președintele rus Vladimir Putin "a făcut o greșeală care va duce la o înfrângere strategică răsunătoare pentru Rusia", a spus unul dintre oficialii administrației americane.