Vladimir Putin a preluat oficial funcția de președinte al Rusiei pentru un nou mandat de șase ani, a anunțat președintele Curții Constituționale Valeri Zorkin.

Vladimir Putin a depus jurământul în fața poporului. Zorkin i-a înmânat lui Putin simbolurile puterii prezidențiale, inclusiv insigna prezidențială - Crucea de aur a Sfântului Gheorghe cu imaginea stemei Federației Ruse și motto-ul "Beneficiu, Onoare și Glorie" pe un lanț de aur, conform RADOR RADIO ROMÂNIA.

După anunțul de preluare a mandatului, șeful statului a rostit un discurs. Acesta este al cincilea mandat al lui Vladimir Putin ca șef al statului rus.

Primele sale două mandate au durat patru ani; după ce au fost aduse modificări la Constituția Rusiei, mandatul șefului statului a fost prelungit la 6 ani. Vladimir Putin și-a îndeplinit primul mandat de șase ani în 2012, iar al doilea în 2018.

În urma amendamentelor aduse Legii fundamentale în 2020, Vladimir Putin a putut candida la alegerile din 2024, pe care le-a câștigat cu un record de 87,28% din voturi. Actualul mandat al lui Putin se va încheia pe 7 mai 2030. Președintele Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse, Ella Pamfilova, i-a înmânat lui Vladimir Putin în aprilie certificatul de șef al statului pentru un nou mandat.

După depunerea jurământului, stindardul prezidențial va fi instalat în biroul șefului statului, iar insigna prezidențială este păstrată în prima clădire a Kremlinului, în sala de premiere. 

 SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA