Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat miercuri un decret pentru amnistierea pilotului ucrainean Nadia Savcenko. Ea a fost eliberată în cadrul unui schimb de deținuți între Moscova și Kiev, scrie BBC Online.

Acest schimb dintre Savcenko și doi cetățeni ruși a fost decis în timpul unor convorbiri telefonice în "format Normandia" (miniștrii de Externe din Germania, Franța, Ucraina și Rusia).

Savcenko a ajuns miercuri după-amiază la Kiev, după ce președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a trimis, în noaptea de marți spre miercuri, avionul prezidențial la Rostov pe Don, un oraș din Rusia situat la frontiera cu Ucraina.

Sunt gata să-mi dau din nou viața, pe câmpul de luptă, pentru Ucraina,

a declarat Savcenko pe aeroportul Borispil din Kiev.  

În același timp, un avion la bordul cărora se aflau cetățenii ruși Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev a aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Pe 22 martie, Nadia Savcenko (34 de ani) a fost condamnată de un tribunal din Rusia la 22 de ani de închisoare, fiind găsite vinovată de uciderea a doi ziariști ruși în estul Ucrainei.

Ucraina și Occidentul au denunțat procesul, care s-a desfășurat în Rusia, la Donețk, oraș situat în apropierea frontierei cu Ucraina, ca fiind unul politic și au cerut eliberarea Nadiei Savcenko.

Cei doi soldați ruși, Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev, au fost acuzați de autoritățile ucrainene că sunt membri ai unor unități militare de elită din Rusia, în timp ce Moscova a insistat că ei nu se aflau în misiune, în momentul în care au fost prinși în estul Ucrainei.  

Luna trecută, ei au fost condamnați la 14 ani de închisoare pentru comiterea unui act terorist și folosirea de arme pentru provocarea unui conflict.