Președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat marți Statele Unite că fac să treneze conflictul ucrainean și caută să "destabilizeze" lumea cu o recentă vizită în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților americane, Nancy Pelosi.

"Situația din Ucraina arată că Statele Unite fac să treneze conflictul. Și acționează în același fel cultivând posibilitatea unui conflict în Asia, în Africa, în America Latină", a declarat Putin într-o alocuțiune la Conferința internațională de securitate de la Moscova, potrivit lalibre.be.

"Aventura americană față de Taiwan nu este o simplă călătorie a unei politiciene iresponsabile, ci o parte a unei strategii intenționate conștiente care urmărește să destabilizeze și să facă haotică situația în regiune și în lume", a afirmat el.

Este o "demonstrație nerușinată a lipsei lor de respect față de suveranitatea celorlalte țări și de obligațiile lor internaționale", a continuat dl Putin, criticând o "provocare pregătită cu grijă".

Relațiile dintre Statele Unite și Rusia, care face o ofensivă în Ucraina din 24 februarie și a denunțat de multe ori livrările de arme americane în ultimele luni regimului ucrainean, cunosc o perioadă de tensiuni fără precedent.

De la sfârșitul lui iulie, mai multe lovituri, de care Moscova și Kievul se acuză reciproc, au vizat centrala nucleară de la Zaporijjia, aflată sub control rusesc, în sudul Ucrainei, trezind teama de o catastrofă nucleară.

Marți ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a încercat să liniștească în legătură cu intențiile Rusiei în domeniul nuclear.

"Din punct de vedere militar, nu este necesar să se recurgă la arme nucleare în Ucraina pentru a realiza obiectivele fixate" de Moscova, anume demilitarizarea și denazificarea acestei țări, a declarat dl Șoigu la Conferința internațională de securitate de la Moscova.

"Obiectivul principal al armelor nucleare rusești este descurajarea unui atac nuclear", a afirmat el.

Vizată de o serie de sancțiuni occidentale grele din cauza conflictului ucrainean, Rusia caută să-și întărească relațiile cu țările din Africa și Asia, în special cu China.

Moscova numise deja "provocare" vizita de la începutul lui august a dnei Pelosi în Taiwan, care a provocat furia Chinei, și a estimat că Beijingul are dreptul să ia "măsurile necesare pentru a-și proteja suveranitatea".

sursa: RADOR