Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe președintele Vladimir Putin că încearcă să "destabilizeze" Germania, în urma difuzării de către surse din Rusia a unei convorbiri confidențiale interceptate între ofițeri germani.

"Este vorba pur și simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza și pentru a submina "unitatea" Germaniei, un "atac hibrid pentru dezinformare", a declarat Boris Pistorius, relatează AFP și dpa, preluate de Agerpres.

"Face parte dintr-un război informațional purtat de (președintele rus Vladimir) Putin", a afirmat ministrul german, adăugând:"Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unității noastre. Și, în consecință, noi ar trebui să reacționăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puțin hotărâtă".

O înregistrare audio a unei reuniuni prin videoconferință între ofițeri de rang înalt a fost postată vineri pe rețelele de socializare venind dinspre Rusia.

În cadrul acestei conversații, participanții discută, între altele, despre o ipotetică livrare către Kiev a unor rachete cu rază lungă de acțiune Taurus de fabricație germană, despre ceea ce ar fi necesar pentru a permite forțelor ucrainene să le folosească și despre impactul lor eventual.

Ministerul german al Apărării a confirmat sâmbătă că înregistrarea este autentică și că a fost "interceptată".

Conținutul său este extrem de stânjenitor pentru Germania, întrucât Berlinul refuză oficial să furnizeze Kievului rachete Taurus, argumentând că există riscul unei escaladări a războiului, notează AFP.

Între altele, conform înregistrări menționate, ofițerii se aud dezvăluind detalii despre modul în care Marea Britanie și Franța ajută armata ucraineană să folosească rachete Scalp pe care cele două țări le furnizează Kievului.