Vladimir Putin a semnat un decret care oficializează faptul că Rusia deține acum centrala nucleară Zaporijjia, situată într-una din cele patru regiuni anexate de Moscova, informează Le Point.

Armata rusă a ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa, încă de la începutul lunii martie. Centrala se află acum într-unul dintre teritoriile ucrainene anexate oficial săptămâna trecută de Rusia, nu departe de linia de demarcație dintre teritoriile controlate de Kiev și cele ocupate de Moscova.

"Guvernul va trebui să se asigure că instalațiile nucleare ale centralei […] sunt acceptate ca proprietate federală", se arată în decretul rus.

În timp ce conducerea administrativă a centralei a fost transferată miercuri la Moscova, operatorul nuclear ucrainean Energoatom s-a arătat indignat de "crearea de pseudo-companii cu numele unor companii ucrainene". Această decizie rusă arată "agonia lumii imaginare nebune a țării agresoare", a mai criticat Energoatom.

La scurt timp după acest anunț, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care plănuise să viziteze Kievul și Moscova în această săptămână, și-a anunțat plecarea în capitala Ucrainei pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au bombardat situl timp de câteva luni, aceste lovituri ridicând spectrul unui dezastru nuclear major, asemănător celui de la Cernobîl din 1986.

Weekendul trecut, directorul ucrainean al uzinei, Igor Murașov, a fost reținut pentru scurt timp de ruși, înainte de a fi eliberat. De atunci, șeful Energoatom, Petro Kotine, a preluat conducerea, a anunțat el miercuri dimineață.

Rafael Grossi, care a vizitat uzina la începutul lunii septembrie, pledează pentru stabilirea unui perimetru de securitate, pe care Ucraina și Rusia să se angajeze să "nu îl atace sau bombardeze".

"Împărtășim obiectivul, dar întrebarea este: cum să-l punem în aplicare?", a reacționat, miercuri, ambasadorul Rusiei la organizațiile internaționale de la Viena, Mihail Ulianov, în marja unei întâlniri a alianței producătorilor de petrol OPEC+. Mihail Ulianov nu a confirmat informațiile de la agenția de presă rusă Tass conform cărora șeful AIEA ar dori să viziteze din nou centrala electrică din Zaporijjia. El a fost sceptic cu privire la fezabilitatea unei astfel de misiuni, din cauza unei "situații de securitate volatilă" și a "bombardamentelor regulate" din regiune. 

Sursa: RADOR