Președintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că, "la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", sporind comparațiile între cel de-al doilea Război Mondial și conflictul din Ucraina.

Putin a făcut afirmația  într-un mesaj de felicitare transmis de 8 mai - cu prilejul celei de-a 77-a aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste - liderilor și cetățenilor din mai multe țări ex-sovietice, dar și regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmit AFP și EFE, citate de Agerpres.

"Astăzi, militarii noștri, la fel ca strămoșii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea țării lor natale de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră", a susținut Putin. "Astăzi, datoria comună este de a împiedica renașterea nazismului, care a provocat atâtea suferințe popoarelor din diferite țări", a adăugat șeful statului rus, exprimându-și dorința ca "noile generații să fie demne de amintirea taților și bunicilor lor". "Este nevoie să conservăm și să transmitem (...) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune și tradițiile de prietenie și frăție", a spus Putin, citat de Kremlin.

În intervenția sa, Putin și-a înmulțit referirile nu doar la militari, ci și la civilii din "frontul interior", "care au zdrobit nazismul cu prețul nenumăratelor sacrificii".

"Din nefericire, astăzi, nazismul ridică din nou capul", a apreciat președintele rus, într-un pasaj destinat ucrainenilor.

"Datoria noastră sacră este de a-i împiedica pe moștenitorii ideologici ai celor care au fost învinși" în ceea ce Moscova numește "Marele Război patriotic" "să-și ia revanșa", a mai spus Putin, care le-a urat "tuturor locuitorilor Ucrainei un viitor pașnic și drept".

EFE notează că felicitările au fost adresate guvernelor și popoarelor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, R.Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, dar și autoproclamatelor republici Abhazia și Osetia de Sud. În plus, Putin i-a felicitat pe liderii și pe cetățenii autoproclamatelor "republici populare" Donețk și Lugansk, recunoscute de Moscova cu doar câteva zile înaintea lansării invaziei militare în Ucraina.

Putin a felicitat și popoarele Georgiei și Ucrainei, însă nu și autoritățile celor două țări, care și-au manifestat interesul de a adera la NATO, remarcă EFE.

Luni, 9 mai, la Moscova va fi organizată o paradă militară care să marcheze victoria împotriva Germaniei naziste. AFP și EFE amintesc că, atunci când a anunțat, la 24 februarie, lansarea "operațiunii militare speciale" ruse în Ucraina, Putin a afirmat că obiectivul acestei intervenții este "demilitarizarea și denazificarea" Ucrainei.