Președintele rus este gata să negocieze cu Ucraina pentru a pune capăt războiului.

Invazia rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie, s-ar putea sfârși în curând?

Vladimir Putin a declarat la televiziunea rusă că este gata să negocieze sfârșitul războiului în Ucraina. "Suntem gata să negociem o soluție acceptabilă la conflict cu toate părțile implicate. Mingea este acum în terenul Ucrainei", a declarat el, relatează La Libre Belgique.

În vreme ce negocierile între Kiev și Moscova sunt într-un punct mort din martie 2022, Vladimir Putin a mai afirmat că Ucraina și aliații săi occidentali nu sunt dispuși să negocieze. Nu e prima dată când președintele rus face asemenea afirmații.

Simplu mod de a-și "justifica" atacurile în Ucraina sau adevărată cerere de armistițiu? Dificil de știut.

Totuși, de partea rusă, se estimează că "se acționează în direcția bună" în Ucraina. "Ne protejăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru", comenta Putin.

În același interviu la televiziunea rusă, Vladimir Putin asigura că Rusia nu va fi deranjată de viitoarea livrare a unui sistem de apărare antiaeriană Patriot, de către Statele Unite Ucrainei  "Desigur, îl vom distruge 100%", a mai spus el.

Lavrov: Fie Ucraina îndeplinește propunerile Moscovei, fie armata noastră va decide

Propunerile Moscovei de soluționare în Ucraina sunt binecunoscute de Kiev și, fie Ucraina le îndeplinește pentru binele său, fie armata rusă va decide problema, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu pentru agenția TASS, preluată marți de Reuters.

"Propunerile noastre pentru demilitarizare și denazificare a teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei emanate de acolo, inclusiv a noilor noastre teritorii, sunt binecunoscute inamicului", a spus Lavrov luni noapte, citat de agenția oficială de presă rusă.

"Ideea este simplă: îndepliniți-le pentru binele vostru. Altfel, problema va fi decisă de armata rusă", a mai declarat Lavrov.

În septembrie, Moscova a proclamat că a anexat patru provincii ale Ucrainei - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - după ce a organizat așa-zise referendumuri care au fost respinse ca false și ilegale de Kiev și aliații săi.

Kievul exclude să cedeze orice teritoriu Rusiei în schimbul păcii și cere Moscovei să renunțe public la întreg teritoriul anexat.

Surse: RADOR, Agerpres