Xi Jinping și Vladimir Putin au apărat, joi, axa Beijing-Moscova ca factor de "stabilitate" și "pace" în lume, liderul rus sperând să beneficieze de un sprijin sporit din partea Chinei pentru războiul său în Ucraina.

Relația China-Rusia "nu este doar în interesul fundamental al celor două țări și al celor două popoare, dar este și propice păcii", a spus Xi Jinping, în timpul unei întâlniri cu omologul său, la Beijing, relatează France24.

Și "China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru (...) a susține echitatea și dreptatea în lume". "Relația China-Rusia de astăzi a fost câștigată cu greu și ambele părți ar trebui să o prețuiască și să o întrețină", a adăugat el. 

Această relație este "un factor de stabilitate pe scena internațională", a asigurat liderul rus, potrivit Kremlinului. "Nu este oportunistă și nu este îndreptată împotriva nimănui". 

"Împreună, susținem principiile justiției și o ordine mondială democratică ce reflectă realitățile multipolare și se bazează pe dreptul internațional", a mai declarat el. 
 
Un aliat puternic pe scena internațională 

Vladimir Putin a sosit joi în zorii zilei în capitala chineză pentru o vizită de două zile, prima sa călătorie în străinătate de la realegerea sa în martie și a doua în China în puțin peste șase luni. 

Gigantul asiatic este un colac de salvare economic crucial pentru Rusia, afectată de sancțiuni grele occidentale luate pentru a o pedepsi pentru ofensiva sa militară în Ucraina. 

Tocmai întors dintr-un turneu în Franța, Serbia și Ungaria, Xi Jinping și-a apărat dreptul de a menține legături economice normale cu vecinul său rus. China beneficiază în special de importurile ieftine de energie rusească. 

Cele două țări au sărbătorit la începutul anului 2022, chiar înainte de declanșarea invaziei în Ucraina, un parteneriat bilateral descris drept "nelimitat". 

"Aceasta este prima călătorie a lui Putin după învestirea sa și, prin urmare, este menită să arate că relațiile chino-ruse se ridică la un alt nivel", a declarat pentru AFP analistul independent rus Konstantin Kalașev. "Fără a uita prietenia personală vizibil sinceră dintre cei doi lideri". 

Joi, Vladimir Putin s-a declarat "recunoscător" față de China pentru "inițiativele" sale de pace în criza din Ucraina, potrivit agențiilor rusești. 

Vorbind în fața presei alături de Xi Jinping, el a apreciat, de asemenea, drept "dăunătoare" orice alianță politică și militară "închisă" în regiunea Asia-Pacific, unde partenerul său chinez este în competiție cu rivalul său american, care cooperează cu Australia și Regatul Unit pentru a contracara influența Beijingului. 

China cere în mod regulat respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor (inclusiv a Ucrainei), dar îndeamnă și la luarea în considerare a îngrijorărilor de securitate ale Rusiei.

 "Ambele părți sunt de acord că o soluție politică la criza din Ucraina este calea de urmat", a spus Xi Jinping presei, amintind că "poziția Chinei cu privire la această problemă a fost întotdeauna clară". 

"China speră că pacea și stabilitatea vor fi restabilite rapid pe continentul european și va continua să joace un rol constructiv în acest scop", a promis el. 

Aceste legături strânse sunt privite cu suspiciune crescândă în multe țări occidentale. 
 
Schimburi comerciale în creștere puternică   

Washingtonul a stabilit o linie roșie pentru Beijing - să nu furnizeze direct arme Rusiei - și spune că până în prezent nu a avut dovezi contrare. Dar Statele Unite consideră că sprijinul economic chinez permite totuși Rusiei să-și întărească producția de rachete, drone și tancuri.

Schimburile comerciale chino-ruse au explodat de la invadarea Ucrainei, depășind 220 de miliarde de euro în 2023, potrivit autorităților vamale chineze. Cu toate acestea, exporturile chineze către Rusia vecină au scăzut în martie și aprilie, după amenințarea sancțiunilor americane.

Deoarece un decret semnat în decembrie de președintele american, Joe Biden, autorizează acum sancțiuni secundare împotriva băncilor străine legate de mașina de război rusească.

Pe scurt: Trezoreria americană le poate exclude din sistemul financiar global, bazat pe dolar. 

Prin urmare, mai multe bănci chineze și-au întrerupt sau redus tranzacțiile cu clienții lor ruși, potrivit afirmațiilor a opt cetățeni ai celor două țări implicate în comerțul bilateral. 

În același timp, China încearcă să-și reînnoiască legăturile cu Statele Unite și, prin urmare, ar putea fi reticentă în a dori să-și consolideze cooperarea cu Rusia, potrivit unor analiști. În timpul vizitei lui Vladimir Putin, Moscova și Beijingul au semnat totuși mai multe acorduri comerciale. 

De asemenea, președintele rus urmează să se întâlnească cu prim-ministrul, Li Qiang, și apoi să meargă vineri la Harbin (nord-est) pentru a vizita un târg dedicat comerțului și investițiilor. 

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA