Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar dori să poarte convorbiri directe cu președintele Chinei, Xi Jinping, privind conflictul din Ucraina și solicită Chinei să influențeze operațiunea militară a Rusiei, potrivit TASS.

"Aș dori să discut direct cu liderul chinez. Am avut o convorbire cu președintele Xi Jinping în urmă cu un an" - a declarat președintele ucrainean, într-un interviu publicat joi de "South China Morning Post" din Hong Kong, adăugând că la vremea aceea liderul chinez a vorbit cu căldură despre relațiile bilaterale. Potrivit afirmațiilor acestuia, după 24 februarie, Kievul a cerut oficial negocieri cu Beijingul.

"Dar nu am purtat discuții cu China, deși cred că ar fi fost util", a spus Zelenski. Președintele ucrainean a mai spus că China este "un stat foarte puternic, cu o economie puternică, așa că poate influența Rusia din punct de vedere politic și economic". Zelenski și-a exprimat opinia că, fără piața chineză, Rusia s-ar simți într-o izolare economică completă.

În același timp, șeful statului ucrainean și-a exprimat înțelegerea în privința dorinței Beijingului de a menține o atitudine "echilibrată" față de evenimentele din Ucraina. "Desigur, mi-aș dori foarte mult ca China să-și reconsidere atitudinea față de Federația Rusă", a adăugat președintele Ucrainei.

Întrebat dacă ar saluta ajutorul Beijingului la reconstruirea infrastructurii distruse a țării sale, Zelenski a răspuns că speră că "China, afacerile chineze" și "întreaga lume" vor contribui la acest proces.

După 24 februarie, China s-a abținut să condamne operațiunea militară specială a Rusiei în Ucraina. Beijingul și-a exprimat opinia că Occidentul a jucat un rol important în incitarea în Ucraina la ostilitatea față de Rusia și în conflictul dintre cele două țări.

Sursa: RADOR