În jur de 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt așteptați, joi, să voteze la referendum pentru rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

00:45 Într-o declarație pentru Sky News, liderul UKIP, Nigel Farage, a recunoscut înfrângerea taberei Leave: ”Se pare că tabăra Remain va câștiga la limită”.

00:05 Potrivit unui sondaj publicat de Sky News, 52% au votat pentru rămânerea în UE, și 48% pentru Brexit. Sondajul a fost realizat online de către institutul de sondare YouGov, care a chestionat câteva mii de votanți.

 

00:00 Urnele s-au închis. Primele rezultate vor fi publicate peste circa două ore și jumătate. Numărarea voturilor începe imediat după încheierea procesului de vot, ea fiind făcută la nivel local, în 382 de centre regionale.

23:23 Daily Telegraph scrie că un eventual Brexit va avea consecințe și asupra seriei Games of Thrones. Multe scene sunt filmate în Irlanda de Nord, iar UE subvenționează costurile de producție. În cazul în care Marea Britanie iese din UE, aceste facilități ar dispărea. 

23:10 Numeroși britanici care locuiesc în străinătate, dar au dreptul să voteze la  referendum, sunt nemulțumiți de faptul că nu au primit prin poștă buletinele de vot, relatează The Independent.

22:45 Comisia Electorală a anunțat că cei care se vor afla la coadă la 22:00, ora închiderii urnelor (24:00, ora României), vor putea vota. 

22:00 Din cauza furtunii, în statia de metrou Waterloo, din Londra, numeroși oameni sunt blocați. Unii nu au apucat să voteze și riscă să mai ajungă la secții. Aglomerație este și în stația Victoria.

21:50 A pint while you vote, anyone? - BBC

O secție de vot din Priors Dean, Hampshire, funcționează în pub-ul White Horse.

21:07 Prezența la vot ar putea fi foarte mare, potrivit informațiilor care circulă pe social media.

21:00 Poliția a confirmat faptul că un bărbat a fost înjunghiat, dar rănile sunt superficiale și viața nu-i este pusă în pericol. Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că nu crede că incidentul are legătură cu referendumul. Între timp, secția de vot s-a redeschis.

20:40 Daily Telegraph citează un ziar local potrivit căruia o persoană ar fi fost înjunghiată în apropiere de o secție de vot din Huddersfield, din West Yorkshire.

19:40 Liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat, după ce a votat, că militează din 1991 pentru schimbarea relației dintre Londra și Bruxelles. Într-o altă declarație dată joi, în fața locuinței sale din Kent, Farage a estimat că prezența la urne va fi decisivă pentru rezultatul referendumului.

19:00 Din cauza inundațiilor, două secții de vot din Kingston au fost mutate în alte locații. În sud-estul Angliei, navetiștii au fost sfătuiți să plece mai devreme de la muncă, deoarece rețeaua feroviară este afectată de furtuni și de ploi torențiale. De asemenea, britanicii sunt îndemnați să nu lase votul pe ultima sută de metri.

18:00 Migranții din ”Jungla” din Calais, al căror țel este să ajungă în Marea Britanie, sunt confuzi în privința referendumului. Ei nu știu dacă un eventual Brexit le va facilita sau le va îngreuna ajungerea în această țară, scrie Daily Telegraph.

17:00 În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii statelor membre acreditați la București, președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că ”cetățenii britanici vor decide menținerea Regatului Unit în familia europeană”.

  

Un asemenea rezultat este, în opinia României, cea mai bună opțiune atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei.

a precizat șeful statului, în cadrul unui dejun de lucru, găzduit de Ambasada Regatului Țărilor de Jos, țară care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene.

16:45 Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultările Uniunii Europene începând de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a declarat, joi, cancelarul german Angela Merkel, relatează DPA. 

"Consultările trebuie să continue cu toate cele 28 de state membre. Noi vom discuta împreună calea care trebuie urmată, într-un mod calm", a spus Merkel. 

16:01 Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a sugerat, pentru prima dată, că Turcia ar putea organiza un referendum pentru a vedea dacă cetățenii săi mai vor sau nu să facă parte din Uniunea Europeană.  

Criticând modul în care Bruxellesul tratează Ankara, Erdoğan a spus că Turcia ar putea organiza o consultare populară după modelul britanic, relatează agenția Anadolu.

15:45 Fostul premier britanic Tony Blair a anunțat că a votat pentru rămânerea țării sale în Uniunea Europeană.

"Din punctul meu de vedere, votul pentru rămânere va garanta locul Marii Britanii ca țară mândră, influentă, cu o economie foarte puternică”, a scris fostul șef al Guvernului.

15:30 Șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, se teme că vremea nefavorabilă ar putea influența rata prezenței la vot și a cerut electoratului britanic să vină să voteze la referendumul privind Brexitul. Sturgeon s-a pronunțat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană și a susținut că este foarte optimistă în ceea ce privește participarea Scoției și că ea a votat cu mintea și cu inima. 

15:15 Mai multe secții de votare din Londra au fost inundate și au fost mutate chiar în timpul referendumului, relatează DPA.

14:35 Zeci de alegători din Leighton Buzzard, Bedfordshire, un orășel din sudul Marii Britanii nu au putut vota când s-au prezentat la urne, din cauză că nu au fost înscriși pe lista electorală, în urma unei erori. Autoritățile au rezolvat, în cele din urmă, situația, relatează Daily Express.

Între timp, alegătorii din mai multe regiuni din Marea Britanie înfruntă inundații și ploi torențiale pentru a merge la vot. Pe de altă parte, chiar și în ciuda ploii, la unele secții de votare s-au format cozi.

În ciuda ploii, la unele secții de votare s-au format cozi, mulți britanici fiind dornici să-și exprime opțiunea. Pe

Citeste mai mult: adev.ro/o97idi

14:15 Tabăra favorabilă rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană este creditată cu 52% din voturi, în timp ce pentru Brexit ar urma să opteze 48% dintre alegători, indică un sondaj Ipsos MORI publicat joi, în ziua referendumului, dar realizat înaintea scrutinului, transmite Reuters.

14:00 "Ieșirea din Uniunea Europeană ar fi un punct de cotitură în istoria Marii Britanii și un triumf pentru democrație", a declarat, joi, fostul primar al Londrei și lider al campaniei pro-Brexit, Boris Johnson. 

13:15 Banca Centrală Norvegiană spune că Marea Britanie ar urma să rămână în Uniunea Europeană, dar instituția este pregătită să facă față oricăror turbulențe pe piețe în urma unui eventual rezultat contrar, relatează Reuters.

"Noi considerăm că Marea Britanie va rămâne în UE și că lucrurile se vor calma", a declarat, joi, guvernatorul Oeystein Olsen.

13:05 Peste 96% dintre artiștii și profesioniștii din industriile culturale vor vota pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. Scriitori, regizori, actori și muzicieni celebri se numără printre numeroșii artiști care și-au exprimat îngrijorările în această privință în presa britanică a ultimelor luni, informează Le Figaro, citat de News.ro.

12:55 Bruxelles insită că nu are un "plan B" în cazul în care rezultatul referendumului din Marea Britanie va fi în favoarea ieșirii țării din UE. Oficialii europeni au pregătit deja un prim răspuns în cazul acestei situații: "Respectăm decizia și o regretăm", scrie politico.eu.

12:15 Grecia: "Grecii au ales mereu să rămână în Uniunea Europeană, în ciuda suferinței și a sacrificiilor din ultimii ani și a unor politici ale Uniunii Europene prost concepute. Prin urmare și Marea Britanie ar trebui să decidă același lucru la referendumul de joi", a declarat fostul premier George Papandreou.

12:00 Prezența la vot în Londra și în sud-estul Angliei ar putea avea de suferit din cauza vremii nefavorabile. În capitala Marii Britanii plouă torențial astăzi, transmite BBC.

11:30 Premierul David Cameron, liderul Partidului Conservator, și soția sa, Samantha, au votat la o secție din Londra, informează BBC.

Liderul conservator a votat, cel mai probabil, "Remain", pe același principiu cum a condus campania, în favoarea rămânerii Regatului Unit în blocul UE.

Și liderul opoziției Laburiste, Jeremy Corbyn, și-a exprimat, de asemenea, opinia în cadrul acestui referendum istoric. Jeremy Corbyn se declară optimist cu privire la faptul că tabăra sa pro-UE va obține o victorie în referendumul pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană, relatează DPA. Liderul opoziției britanice s-a declarat, joi, "extrem de încrezător".

11:05 Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: "Rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană este crucială pentru combaterea terorismului și a migrației ilegale masive".

"O Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este deopotrivă în beneficiul Marii Britanii și al NATO, deoarece ne confruntăm cu provocări de securitate fără precedent, cu terorismul, cu instabilitatea și cu un mediu de securitate impredictibil. Marea Britanie este cel mai mare furnizor de forțe militare dintre aliații europeni din NATO", a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO mai spune că pentru a lupta împotriva amenințării teroriste, este nevoie deopotrivă de UE și de NATO și de o cooperare mai puternică între cele două. Este în avantajul NATO să aibă în interiorul UE conducerea Marii Britanii, care este un susținător puternic al cooperării transatlantice și al cooperării UE-NATO. 

10:25 Vin reacții din Australia în legătură cu Brexit. Premierul Malcolm Turnbull avertizează că un vot favorabil ieșirii Marii Britanii din UE va avea impact în special asupra economiei globale, relatează The Associated Press.

"Va fi un mare șoc, nu există nicio îndoială în acest sens. Este evident că vor fi necesare eforturi importante pentru a se asigura o minimalizare a consecințelor acestui șoc", a declarat Turnbull.

Și ministrul de Externe al Australiei, Julie Bishop, a declarat că este în "interesul național ca o Britanie puternică, un prieten și un aliat indispensabil al nostru, să rămână în Uniunea Europeană". 

9:30 S&P avertizează că un Brexit va duce rapid la retrogradarea ratingurilor Marii Britanii.

9:00 Secțiile de vot pentru referendumul privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană s-au deschis. Votarea a început la circa 41.000 de secții de pe teritoriul Marii Britanii. Circa 46,5 milioane de alegători s-au înregistrat la cele 382 de centre locale, potrivit Comisiei Electorale. Experții se așteaptă la o rată de participare la vot care va varia între 60 și 80%, relatează DPA.

Britanicii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: "Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană" ("Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?").

Ei vor trebui să aleagă și marcheze cu un "x" fie "Să rămână membru al Uniunii Europene" ("Remain a member of the European Union"), fie "Să părăsească Uniunea Europeană'' ('Leave the European Union").

Rezultatele ar urma să fie anunțate vineri dimineață.

***

Secțiile de votare se vor fi deschide la ora locală 7:00 (9:00, ora României) și se vor închide la 22:00 (24:00, ora României).

Spre deosebire de alegeri, televiziunile nu vor da exit-polluri după închiderea urnelor, din cauza faptului că marja de eroare este considerată a fi prea mare.

Primele rezultate vor fi date vineri dimineața, după ora 9:00, ora României.

Sondajele arată un scor strâns între cele două tabere, fiind imposibil de prezis rezultatul.


Liderii europeni au pledat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, în timp ce de peste Ocean candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a declarat miercuri că ar prefera un Brexit. 

În ultima zi de campanie, premierul David Cameron a reiterat faptul că Marea Britanie va fi "mai puternică, mai sigură” și "îi va fi mai bine” dacă va rămâne în Uniunea Europeană.

Un mesaj îngrijorător pentru britanici a venit din Scoția proeuropeană. Șefa Executivului, Nicola Sturgeon, a amenințat că, în cazul unui Brexit, Scoția ar putea repeta referendumul privind o eventuală separare de Regatul Unit.