Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, a declarat că forțele ruse au arborat steagul țării lor în centrul orașului Bahmut.

Șeful grupului de mercenari Wagner, din Rusia, a susținut că forțele ruse au ridicat steagul țării lor în centrul orașului Bahmut, dar un înalt oficial ucrainean a declarat luni că armata Kievului încă mai luptă pentru estul orașului atât de disputat, scrie The New York Times.

Duminică, Evgheni Prigojin, liderul companiei militare private Wagner, a declarat că oamenii săi au arborat un drapel rusesc și unul reprezentând forțele grupului său pe o clădire administrativă din Bahmut. Într-un mesaj de pe Telegram, el a recunoscut că trupele ucrainene se aflau încă în partea de vest a orașului, dar a spus că "legal, Bahmutul este cucerit".

Luni, Andrii Iermak, consilier principal al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins informația potrivit căreia Bahmutul ar fi fost cucerit. "Nu e nici măcar pe-aproape de realitate", a scris el pe Twitter. Autoritățile ucrainene le-au interzis jurnaliștilor intrarea în Bahmut, astfel încât declarațiile niciuneia dintre părți nu au putut fi confirmate de surse independente.

Lansată vara trecută, bătălia pentru Bahmut a devenit unul dintre cele mai îndelungate atacuri ale Rusiei de după invazia sa efectivă în Ucraina, din urmă cu mai bine de un an. La început, oamenii grupului Wagner s-au aflat în fruntea luptelor. În ultimele luni, pe măsură ce luptele s-au intensificat, Moscova a implicat mii de bărbați din cadrul forțelor sale și din cadrul mercenarilor Wagner într-o luptă care deseori s-a purtat bloc cu bloc și care a provocat pierderi grele ambelor tabere.

Bahmut, un oraș industrial cu o populație care, înaintea războiului, număra aproximativ 70.000 de locuitori, se află în centrul tentativelor ruse de a ocupa întreaga regiune Donbas, din estul Ucrainei. Lunile de bombardamente și de lupte acerbe au distrus orașul Bahmut, punând pe fugă o bună parte din populație. În pofida faptului că ambele părți au suferit pierderi grele, experții militari și autoritățile ucrainene spun că numărul victimelor printre ruși a fost mult mai mare, afectând capacitatea Moscovei de a-și intensifica ofensiva spre est.

În ultimele săptămâni, forțele ruse au avansat constant și, la un moment dat, se părea că Ucraina s-ar putea pregăti de retragere, dar Zelenski a promis că nu va renunța la Bahmut, iar generalii ucraineni din conducere au spus de atunci că situația din oraș ar putea fi stabilizată.

Luni, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că situația din Bahmut "rămâne foarte tensionată" și că forțele ruse păreau hotărâte să cucerească orașul. "Pierderile excesive de oameni nu opresc inamicul. Deciziile lor sunt furibunde", a spus ea într-o postare pe Telegram. "Apărătorii noștri trebuie să oprească înaintarea inamicului în condiții extrem de grele".

Sursa: RADOR