Războiul e haotic, inexplicabil, devastator pentru copiii prinși în el. Dar războiul nu poate fi pretext pentru a răpi copii de la părinții și națiunea lor, cum procedează acum Rusia în Ucraina.

E un lucru anume interzis de Convenția ONU pentru Prevenirea și Pedepsirea Crimei de Genocid din 1948. Transferul copiilor ucraineni în Rusia - și tentativele de a-i spăla pe creier, de a le extirpa limba și cultura - este o crimă de genocid care necesită inculpare.

Robyn Dixon și Natalia Abbakumova au scris pe 24 decembrie în acest ziar despre inițiativa detestabilă a Rusiei de a expedia copii ucraineni în orașe îndepărtate de pe teritoriul ei. Președintele Vladimir Putin a semnat în mai un decret care facilitează adopția copiilor ucraineni de către ruși, o politică „viguros aplicată” de către comisarul rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, care „pledează fățiș pentru văduvirea copiilor de identitatea lor ucraineană și pentru a fi învățați să iubească Rusia”, au scris ei.

Inițial, copiii ucraineni ajunși în Rusia îl insultă pe Putin cântând imnul ucrainean, le-a declarat Lvova-Belova jurnaliștilor, „dar ulterior acest lucru se transformă în dragoste pentru Rusia”. Kremlinul se și laudă cu aceste deportări, mărturie fiind numeroase fotografii și clipuri de pe site-ul său și de la televiziunea de stat.

Deși nu se știe sigur câți copii au fost deportați, Daria Herasimciuk, responsabila ucraineană pentru drepturile copiilor, a estimat că aproape 11.000 de copii ucraineni au fost duși în Rusia fără părinții lor.

Capturarea acestor copii pare să violeze tratatul ONU, care interzice actele săvârșite „cu intenția de a distruge, complet sau parțial, un grup național, etnic, rasial ori religios”. Tratatul interzice „transferul forțat al copiilor grupului către un alt grup”.

Unii experți în drept internațional argumentează că tratatul interzice și distrugerea culturii, limbii și religiei unui grup protejat - inclusiv ale copiilor. Realitatea asimilării copiilor ucraineni în Rusia și a eradicării culturii lor, admisă explicit de Lvova-Belova și Putin, constituie probe ale intenției de a comite genocid, conform definiției tratatului.

Tratatul ONU a fost adoptat sub impresia atrocităților naziste, între care și un plan gestionat de Heinrich Himmler de a răpi copii polonezi și a-i plasa în orfelinate și familii germane, unde erau crescuți ca germani. Primele condamnări ale naziștilor în tribunale pentru crime de război au fost pentru răpiri de copii.

Procurorul Harold Neely declara că „faptul că afirmă că și-a tratat victima bine nu poate fi o scuză pentru răpitor” și că „acești copii nevinovați au fost răpiți special în scopul de a fi îndoctrinați cu ideologia nazistă și a fi crescuți ca «buni» germani. E o circumstanță agravantă, nu atenuantă a crimei”.

Rusia, succesoarea URSS, e semnatară a convenției privind genocidul. Dar Putin a demonstrat că nu-i pasă de dreptul internațional și de nici un fel de norme în războiul pornit de el pentru a lichida democrația și poporul Ucrainei. El și ceilalți oficiali ruși complici la genocidul contra copiilor trebuie să fie aduși în fața justiției.

sursa: RADOR