Președintele american Donald Trump a dezvăluit informații cu grad înalt de secretizare șefului diplomației ruse și ambasadorului Rusiei în Statele Unite în cadrul recentei întâlniri de la Casa Albă, scrie cotidianul Washington Post.

UPDATE

La o zi după informațiile apărute în Washington Post, Donald Trump a anunțat, într-o serie de mesaje postate pe Twitter, că are ''dreptul absolut'' de a împărtăși informații cu Rusia, în legătură cu ''terorismul'', ''securitatea zborurilor'' sau din ''motive umanitare".


 

"Am vrut ca Rusia să își intensifice semnificativ lupta împotriva ISIS și a terorismului", a precizat Trump.

 

***

Doi foști oficiali au confirmat pentru CNN informația publicată inițial de Washington Post. Potrivit acestora, președintele Trump nu a dezvăluit și sursa informațiilor, dar există temerea că Rusia ar putea să-și dea seama de unde provin informațiile transmise lui Serghei Lavrov. 

După publicarea articolului, primul care a negat informațiile a fost șeful diplomației americane, Rex Tillerson. Se pare că oficialii Departamentului de Stat nu știau că Tillerson va face o declarație în acest sens, aflând doar după difuzarea informației la CNN.

Ulterior, Dina Powell, consilier adjunct pe probleme de securitate la Casa Albă, a precizat că știrea este falsă: "Președintele a discutat doar despre amenințările comune cu care se confruntă cele două state".  

Și consilierul pe probleme de securitate națională H. R. McMaster, care a participat la reuniunea respectivă, a negat informația.

***

Informațiile împărtășite de președintele american se refereau la gruparea teroristă Statul Islamic și fuseseră comunicate de către un partener al SUA care nu a autorizat Washingtonul să le comunice Moscovei, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În cadrul întrevederii de miercuri cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Donald Trump "a dezvăluit mai multe informații ambasadorului rus decât a împărtășit cu propriii noștri aliați", a indicat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil american citat de Washington Post.

Conform aceleiași surse, este vorba de informații având unul din gradele de clasificare cele mai ridicate din cele utilizate de agențiile de informații americane.

Potrivit cotidianului american, Donald Trump "a început să descrie detaliile unei amenințări teroriste a ISIS legată de utilizarea laptopurilor în avioane".

Washington Post precizează că a decis să nu publice mai multe detalii despre acest proiect terorist la cererea expresă a responsabililor americani.

Casa Albă a negat informațiile publicate de cotidianul american.