Statele Unite acuză China că s-a implicat în trei cazuri distincte.

Ministrul american al justiției a acuzat statul chinez că încearcă "să submineze sistemul judiciar" al Statelor Unite și a anunțat inculpări împotriva a 13 cetățeni chinezi care ar lucra pentru serviciile de informații ale Beijingului, relatează France 24.

Merrick Garland a prezentat detalii privind trei cazuri distincte în care presupuși agenți de informații chinezi l-au hărțuit pe un compatriot de-al lor în Statele Unite, au încercat să se amestece în urmăririle penale intentate unei mari companii chineze de telecomunicații (ar fi vorba de gigantul Huawei) și au făcut presiuni asupra unor cercetători americani pentru a-i determina să lucreze pentru China.

Aceste cazuri arată că statul chinez a încercat să se amestece în drepturile și libertățile persoanelor în Statele Unite și să submineze sistemul nostru judiciar care protejează aceste drepturi", a declarat Merrick Garland într-o conferință de presă.

"Ministerul justiției nu va tolera nicio tentativă din partea unei puteri străine să submineze statul de drept pe care se bazează democrația noastră", a adăugat el, în vreme ce doi dintre acuzați au fost arestați recent la New York. 

Operațiunea "Vânătoarea de vulpi" 

Printre cazurile la care s-a referit Merrick Garland, figurează cel în care sunt implicați șapte chinezi acuzați că au încercat să-l oblige pe unul dintre compatrioții lor, rezident în Statele Unite, să se întoarcă în China în cadrul unei campanii de repatriere forțată dusă de Beijing.

Ei l-ar fi supravegheat și hărțuit pe acest cetățean chinez, prezentat de justiția americană sub identitatea de John Doe-1 pentru a-i proteja anonimatul, și familia acestuia, în cadrul operațiunii "Vânătoarea de vulpi", care implică "brigăzi de repatriere" clandestine care încearcă să forțeze expatriații să se întoarcă în China.

Beijingul prezintă această operațiune ca pe o strategie de luptă contra corupției, asigurând că serviciile sale respectă legile internaționale cu ocazia deplasărilor lor în străinătate.

Într-un al doilea caz, doi presupuși agenți de informații chinezi au fost inculpați pentru că au încercat să pună piedici urmăririlor începute în Statele Unite împotriva unei companii chineze de telecom, probabil Huawei.

Aceste două persoane ar fi elaborat un plan pentru "a fura documente și alte informații" de la parchet, inclusiv plătind "o mită de 41.000 de dolari în bitcoin unui angajat guvernamental american". Presupușii agenți credeau că l-au recrutat pe acesta din urmă pentru China, dar era de fapt un agent dublu care lucra pentru FBI, potrivit autorităților americane.

Au fost abordați profesori de la universități americane

Și în al treilea caz, patru cetățeni chinezi au fost inculpați "în legătură cu o campanie de lungă durată a serviciilor de informații care vizau persoane din Statele Unite pentru ca ele să acționeze ca agenți ai Republicii Populare Chineze".

Din 2008 până în 2018, aceste patru persoane ar fi contactat profesori universitari și pe un fost agent federal, potrivit autorităților americane.

Întrebat despre momentul ales pentru a face aceste anunțuri, imediat după o a treia consacrare istorică pentru Xi Jinping, directorul FBI, Christopher Wray, a afirmat că se prezintă cazurile atunci "când sunt gata".

"Dacă guvernul chinez, Partidul Comunist Chinez continuă să ne încalce legile, vor continua să dea peste FBI, a spus el.

Sursa: RADOR