Statele Unite au avertizat Rusia, prin canale private, să-și oprească retorica amenințărilor nucleare sau riscă un răspuns "dur", informează Le Point.

Statele Unite au cerut Rusiei, prin canale private, să pună capăt retoricii sale despre amenințarea nucleară în războiul din Ucraina, o armă a cărei utilizare ar avea, avertizează Washingtonul, consecințe "catastrofale". "Am fost foarte clar cu rușii, public și privat, să nu mai vorbim despre arme nucleare", a declarat ministrul de Externe al SUA, Antony Blinken, într-un interviu pentru CBS News, difuzat duminică.

"Este foarte important ca Moscova să ne audă și să știe că consecințele ar fi oribile. Și am fost foarte clari în privința asta", a spus secretarul de stat. "Orice utilizare a armelor nucleare ar avea efecte catastrofale pentru țara care le folosește, desigur, dar și pentru mulți alții".

Puțin mai devreme, consilierul pentru Securitate națională al Casei Albe avertizase deja asupra consecințelor "catastrofale" în cazul utilizării armelor nucleare de către Moscova. "Avem capacitatea de a vorbi direct la un nivel înalt (rușilor), de a le spune clar care este mesajul nostru și de a-l auzi pe al lor", a mai spus Jake Sullivan la NBC. "Acest lucru s-a întâmplat frecvent în ultimele luni, ba chiar s-a întâmplat în ultimele zile", a spus el, fără să dorească totuși să precizeze natura exactă a canalelor de comunicare folosite pentru "a le proteja".

Miercuri, într-un discurs televizat, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică, spunând că este gata să folosească "toate mijloacele" din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să "distrugă" Rusia. "Nu este o cacealma", a mai asigurat președintele rus. Washingtonul a emis deja mai multe avertismente, cu un vocabular din ce în ce mai dur, împotriva unei posibile recurgeri la arme nucleare de către Moscova.

Chestionat pe 16 septembrie, înainte ca președintele rus să fluture implicit această amenințare, Joe Biden trimisese acest mesaj: "Nu o face. Nu. Nu. Ai schimba fața războiului într-un mod nemaivăzut de la al Doilea Război Mondial". El avertizase că răspunsul american va fi "consecvent", dar fără alte detalii.

Washingtonul afirmase și înainte că ia această amenințare "în serios" și promisese un răspuns "sever". Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare din lume. Doctrina militară rusă permite utilizarea armelor nucleare tactice pe câmpul de luptă pentru a forța un inamic să se retragă.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, invitat sâmbătă la o conferință de presă la ONU pentru a clarifica declarațiile președintelui Putin, a răspuns că doctrina Moscovei este "un document public". Însă doctrina militară rusă prevede și posibilitatea de a recurge la lovituri nucleare în cazul în care teritoriile considerate de Moscova drept proprii sunt atacate, ceea ce s-ar putea întâmpla în curând cu regiunile ucrainene în care, de vineri, au loc referendumuri de anexare.

Aceste scrutinuri, descrise drept "simulacre" fără valoare juridică de către Kiev și aliații săi occidentali, au loc în regiunile Donețk și Luhansk, care formează bazinul minier Donbas, în estul Ucrainei, precum și în zonele ocupate Herson și Zaporijjia, în sudul țării. 

La rândul său, Volodimir Zelensky a declarat la CBS că ia foarte în serios amenințările omologului său rus, pe baza loviturilor de care acuză Moscova că le-ar fi comis în apropierea centralei nucleare Zaporijjia, cea mai mare din Europa.

"Deci vrea să sperie lumea întreagă", a argumentat președintele ucrainean. "Aceștia sunt primii pași în șantajul său nuclear. Nu cred că blufează. Arma nucleară a fost folosită de două ori în istorie, în 1945, când Statele Unite au distrus orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând peste 200.000 de oameni. Japonia imperială s-a predat câteva zile mai târziu, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: RADOR