Numărul doi al Departamentului de Stat al SUA, Wendy Sherman, a denunțat săptămâna trecută dorința Chinei de a avea hegemonie în lume, cerând Europei să ajute Statele Unite să contracareze concurența Beijingului, notează Le Figaro.

"Chiar înainte ca președintele (chinez) Xi și președintele (rus) Vladimir Putin să-și declare parteneriatul 'nelimitat' în februarie, China a contestat securitatea în Europa, economia în Europa și valorile în Europa", a declarat Wendy Sherman în timpul unei videoconferințe de la Washington cu presa europeană.

Vorbind despre "hărțuirea economică" a Chinei care vizează Europa, Wendy Sherman a invocat recenta blocare a exporturilor lituaniene de către China, faptul că Beijingul "nu a reușit să livreze" construcția unei autostrăzi în Muntenegru sau chiar vizând companii europene precum Adidas sau Nike.

Briefingul de presă al lui Wendy Sherman urmează discursului șefului ei, secretarul de stat Antony Blinken, care, recent, a făcut din Beijing principala amenințare la adresa ordinii mondiale, în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Washingtonul acuză Beijingul că vrea să remodeleze ordinea mondială. Administrația Biden a vorbit despre necesitatea de a se face presiuni asupra Chinei pentru a respecta regulile, în special în disputele sale comerciale în Marea Chinei de Sud.

"Chiar dacă Beijingul se află la mii de kilometri distanță (..), acțiunile Chinei au un impact asupra viitorului Europei", a subliniat Wendy Sherman, salutând cooperarea actuală cu europenii în acest domeniu, dorind în același timp "alinierea abordărilor noastre".

Diplomata americană a subliniat în special faptul că "toată lumea se gândește la problemele lanțului de aprovizionare" în urma pandemiei de Covid-19 și a războiului din Ucraina.

"Statele Unite nu caută un conflict" cu China sau să "decupleze" economia sa de cea a Chinei, a spus secretarul adjunct de stat. "Nu vrem un nou Război Rece", a spus ea, dar "nu putem conta pe Beijing pentru a-și schimba comportamentul".

Wendy Sherman a subliniat, de asemenea, că Statele Unite au fost "atente" la această alianță dintre Rusia și China, amenințând Beijingul "cu consecințe" în cazul în care autoritățile chineze vor decide vreodată să trimită echipamente (arme, n.red.) în Rusia, ceea ce în prezent nu este cazul.

Dar ea a denunțat faptul că Beijingul a transmis în mod masiv o serie întreagă de "dezinformare" de la Moscova. "Foarte sincer, cred că Rusia și Putin vor fi paria pentru foarte mult timp și nu sunt sigură că China va profita de asta", a conchis ea.

Sursa: RADOR